Volledig scherm

Krant

Ook de Week van de Krant gevierd? Eigenlijk viel er niet veel te vieren; de oplagecijfers tuimelen, de advertentie-inkomsten dalen. Ik wilde de feestpret echter niet bederven. Ik werkte tenslotte bijna veertig jaar bij deze courant en af en toe lever ik nog wel eens een bijdrage.

Moest ik met een hoedje van krantenpapier op het hoofd de polonaise lopen; moest ik van een oude krant een feesttoeter vouwen? Dat hoefde allemaal niet. Ik moest mij slechts via mijn computer een gratis proefabonnement op een dagblad naar keuze aan laten smeren. Maar ach, waarom zou ik geen gratis abonnementje proberen op een krant die zichzelf afficheert als ‘misschien wel de beste krant van Nederland’?

Nog geen kwartier nadat ik me had aangemeld: telefoon. Een jongeheer aan de lijn. Hij klonk als een student algebra, maar bleek te bellen namens ‘misschien wel de beste krant van Nederland’. Of het gelegen kwam. Nou nee, dat kwam het niet, want ik zat net aan de spruiten en een sudderlapje.

‘Pling’, deed niet veel later mijn computer. Post. Afzender: ‘misschien wel de beste krant van Nederland’. Of ik zo vriendelijk wilde zijn een vragenlijst in te vullen over mijn interesses, dan zou ik misschien, héél, héél misschien, honderd euro ontvangen.

De volgende dag, u raadt het al, opnieuw elektronische post van ‘misschien wel de beste krant van Nederland’. Of ik niet wilde overwegen om mijn gratis abonnementje om te zetten in een betaald abonnement. Hield het daarmee op? Nee hoor. De ‘misschien wel de beste krant van Nederland’ bleef bellen en mailen.

Waar ken ik dit soort praktijken ook al weer van? Inderdaad, het zijn de streken van een encyclopedieverkoper. En wat deden we ook al weer met opdringerige encyclopedieverkopers? Precies. Dat heb ik nu ook gedaan. Week van de Krant of geen Week van de Krant.

Columns