Volledig scherm
Columnist Willem van Dam

Jan de Rat terroriseert

We hebben hem Jan genoemd. Jan de Rat. Hij (we nemen gemakshalve maar aan dat we met een hij te maken hebben) terroriseert nu al bijna twee weken het gezin van een van mijn dochters.

Jan bewoonde aanvankelijk de schuur achter het huis, waar varkens scharrelen en kippen. Maar nu hij het weer zo lelijk vindt, zoekt Jan de Rat de warmte en heeft hij zich genesteld tussen de muren van de bijkeuken.

Jan de Rat is een brutaaltje. Hij voelt zich er inmiddels zo thuis, dat hij regelmatig tevoorschijn durft te komen. Dan schiet hij schichtig door de badkamer, trippelt hij door de serre, waagt hij zich in het echtelijke slaapvertrek en een enkele keer vertoont hij zich in de huiskamer.

Jan de Rat is ook een veelvraat. En een alleseter. Hij moet zich vergenoegd in de voorpootjes hebben gewreven, toen hij op de fruitschaal enkele mandarijnen en bananen ontdekte; die vertoonden grote rattenbeten. Hij zette zijn tanden in de plastic speelgoedpaardjes van de kinderen, ontdekte dat een lipstick ook zeer smakelijk kan zijn, vrat zich een weg naar de koekdoos. En: hij geldt tevens als hoofdverdachte in de zaak ‘Wie zette de keuken blank?’

Wat deed er op? Des morgens vroeg, toen de vrouw des huizes nog enigszins slaperig naar de keuken slofte om de voorgebakken broodjes in de oven te schuiven, werd zij overspoeld door een golf vuil water. Oorzaak: een kapot geknauwde slang van de vaatwasser. Je hoeft geen Peter R. de Vries te heten om de vermoedelijke dader aan te kunnen wijzen. Die ligt niet op het kerkhof, maar bevindt zich hoogstwaarschijnlijk ergens tussen de muren van de bijkeuken.

De jacht op de onverlaat is in volle gang. Maar de rattenvallen die in en rond het huis zijn geplaatst blijven tot dusver leeg, de gifkorrels onaangeroerd.

Is er iemand die mijn dochter de Weg naar Hamelen kan vertellen?

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

Columns