Volledig scherm
Columnist Willem van Dam

'Het mag niet van de SGP, maar ik zeg het toch: HOSTERNOKKE!'

COLUMNStel: je bent gemeentebestuurder van een gemeente die moet bezuinigen, wat doe je dan? Nou gewoon, zouden u en ik zeggen: hand op de knip! Zo niet te Goes. ‘Bezuinigen, hoe doe je dat?’, krabden ze zich op het Goese stadskantoor op het achterhoofd. ‘Ik heb een idee’, stak een pientere ambtenaar de vinger omhoog, ‘we schakelen een deskundige in’. 

Zo geschiedde. De Goese gemeentebestuurders huurden voor het lieve sommetje van 189.000 euro een meneer in, die voor dat bedrag graag wilde komen vertellen hoe dat gaat, bezuinigen. 

Schiet mij maar lek; Goes gaf bijna twee ton méér uit om aan de weet te komen hoe ze mìnder kunnen uitgeven. Vinden ze dat op het Goese stadskantoor eigenlijk ook niet mallotig? ‘Nee hoor’, deed een gemeentelijk woordvoerster luchtigjes, omgerekend hebben we het hier over een bedragje van 120 euro per uur. 

En sja, daar hoeven we toch niet zo moeilijk over te doen? Ik zou bijna zeggen: Hosternokke, maar dat mag niet van de SGP. Honderdnegenentachtigduizend (!) euro. 

Wat je daar allemaal van kunt doen - van dat geld kunnen gemeentelijke plantsoenen worden aangeharkt, losliggende trottoirtegels vervangen, trapveldjes aangelegd. 

Nu we het over geldsmijterij hebben - overal zijn politiebureaus wegens bezuinigen gesloten, terwijl de centrale ondernemingsraad van de Nationale Politie in  polonaise van dure vergaderzaal naar dure vergaderzaal trok. Vooral de voorzitter van de ondernemingsraad hing de gebraden haan uit; feestjes, snoepreisjes, meneer de voorzitter bestelde ladingen wijn, stak zichzelf in chique kostuums, allemaal van uw en mijn belastingcenten. En de politietop? Die keek een andere kant op. Te druk met uitleggen waarom de politie geen geld en dus geen tijd meer heeft om een aangifte van de diefstal van mijn fiets op te nemen. 

Ik weet het, het mag niet van de SGP, maar ik zeg het toch: HOSTERNOKKE!

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

Columns