Volledig scherm

Heilzaam

Tal van knorrige reacties ontvangen op het kolommetje, waarin ik mij licht spottend uitliet over plannen om in Goes een kattencafé te beginnen. Fijn, dat soort reacties. Ze zijn heilzaam.

Doorgaans krijg ik op mijn Facebookpagina waarderende respons op mijn stukjes. Ze worden vaak beloond met een opgestoken duim of een smiley en - ik durf het bijna niet op te tikken - een enkeling honoreert mijn schrijfsels een enkele keer zelfs met ‘briljant’. Daar dreigt een mens van naast de schoenen te gaan lopen.

Diverse lezers die reageerden op mijn kolommetje van vorige week, plaatsten mij gelukkig weer met beide voetjes op de grond. De een schreef: ‘Er zit geen steekje aan je los, maar een hele naad, Van Dam.’ Zo, die zat. Een stukje over het lot van vluchtelingen laat hele volksstammen onberoerd, maar zodra je iets onaardigs schrijft over katten en ander ongedierte, is het hommeles.

Een ander - niet vies van een woordspeling - noemde mijn column over het kattencafé ‘katastrofaal’. Weer en ander vond het stukje ‘laag bij de grond’ en een van de initiatiefneemsters van het kattencafé toonde zich eveneens gekwetst. Zij verweet mij (kort samengevat) dat ik een ‘wijs Youp-brilletje’ op mijn neus draag en dat ik niet de moeite heb genomen om me in de achtergronden te verdiepen van haar prachtplan.

A: ik kan het niet helpen dat ik min 6 heb en
B: ik wil me helemaal niet verdiepen in de achtergronden van een kattencafé, zoals ik mij ook niet wens te verdiepen in het hoe en waarom van een paardenkroeg, een geitenhotel of wat voor beestenzooi dan ook.

Maar ik ben de lulligste niet. Zodra het kattencafé wordt geopend, ga ik er een kop koffie met een tompouce nuttigen. Na eerst mijn handen te hebben gewassen én mijn mond te hebben gespoeld.

Mits ik er nog welkom ben, natuurlijk.

Columns