Volledig scherm
Willem van Dam was woensdagavond in de gymzaal achter het dorpshuis van Wolphaartsdijk om de beweegredenen van de gemeente aan te horen. © Johan Van Der Heijden

Dorpshuis Wolphaartsdijk

columnDeining op het dorp: mevrouw de wethouder heeft laten weten dat zij van zins is het dorpshuis De Griffioen te sluiten. 'De Griffioen dicht? Dat nooit', klinkt het verontwaardigd op het dorp. En daarom is er een handtekeningenactie op touw gezet in een poging om mevrouw de wethouder van dat dwaze plan af te brengen.

Natuurlijk heb ik getekend. Net als ruim driehonderd dorpsgenoten. Ben ik onbevooroordeeld? Niet echt. Mijn oudste dochter is beheerster van het dorpshuis en voordien vervulde mijn mevrouw Van Dam er de rol van gastvrouw. Moet ik daarom mijn mond houden? Zou niet weten waarom.

Quote

Mooi pand, het staat niet voor niets op de monumenten­lijst

Volledig scherm
Dorpshuis de Griffioen in Wolphaartsdijk. © Google Streetview

De Griffioen - mooi pand, het staat niet voor niets op de monumentenlijst; gebouwd in 1929, bordes, rood-witte luiken, een torentje dat sterke gelijkenissen met een reuzen-ui vertoont. Ooit deed het dienst als gemeentehuis, de laatste vijfentwintig jaar is het in gebruik als dorpshuis. Toegegeven, er is sprake van achterstallig onderhoud. Maar is dat de schuld van het dorp? Dacht het niet. De gemeente zegt verkrotting van de dorpskern te willen bestrijden, maar liet ondertussen zelf een van de meest gezichtsbepalende panden van het dorp verpauperen. En wat doet mevrouw de wethouder nu? Zij beweert dat een enquête heeft uitgewezen dat er weinig gebruik wordt gemaakt van het dorpshuis en dat de onderhouds- en exploitatiekosten weggegooid geld zijn; dicht die tent dus.

'Wacht eens even', roepen de dorpsbewoners, 'wat nou enquête, welke enquête, we weten van geen enquête'. Bovendien: hoezo wordt er weinig gebruik van het dorpshuis gemaakt? Hoe zit het dan met de bejaardensoos, de toneelvoorstellingen, de dorpsborrel, de plattelandsvrouwen, de bruiloften en partijen, de schilderclub, de volleyballers, de volksdansers?

Handen af van De Griffioen, roept het dorp. En ik doe mee: mevrouw de wethouder, blijf met uw tengels van ons dorpshuis af.

Volledig scherm
© PZC
  1. Het nestkastje hangt nog steeds niet. Kan nog even duren
    PREMIUM
    Column Willem van Dam

    Het nestkastje hangt nog steeds niet. Kan nog even duren

    Met mijn kennis der natuur is het droevig gesteld. Zo beweerde ik een poos geleden op deze plaats met onwrikbare stelligheid dat er met enige regelmaat echte spechten in onze tuin verschenen. Achteraf bleek dat de grootste flauwekul; het waren Vlaamse gaaien. Om mij voortaan voor dergelijke blunders te behoeden, schonken goede vrienden mij destijds een handig naslagwerkje, getiteld Zien is Kennen, waarin honderden vogels – met kleurenplaatjes! - worden beschreven.

Columns