Windtunnel Woensdag: de paddenstoel van Super Mario op je hoofd, werkt het?

VideoIn Windtunnel Woensdag gaan de mannen van In Het Wiel de windtunnel in om het antwoord te vragen op de grote vragen rondom de aerodynamica van het fietsen. Hoe werkt dat, zo’n windtunnel? Maakt het écht zoveel uit, een paar snelle sokken of een andere helm? En zoja: hoeveel? In aflevering 4: hoe een helm je sneller maakt.

Het is net die paddenstoel uit Super Mario. Of Calimero, met dat halve ei op zijn hoofd. Het halve peloton rijdt tegenwoordig rond met een soort pothelm zonder gaten en sleuven. Vooral de sprinters hebben er tegenwoordig allemaal eentje op. Het ziet er niet uit, maar het schijnt aerodynamisch te zijn.

Is dat écht zo? En kan het nóg sneller? Wat als je een nog lelijkere helm op zet waarbij de bril in de helm is gebouwd?

Wij zochten het uit. Op uitnodiging van Bert Blocken, hoogleraar Civiele Techniek, trokken de mannen van In Het Wiel de windtunnel in om het antwoord te vinden op de vraag welke helm het snelst is. Het is een vraag in een serie: we behandelen serieuze en minder serieuze thema’s. Aerodynamica is tegenwoordig hot. Iedere grote ploeg met een beetje visie stuurt z’n renners de windtunnel in om de luchtweerstand te minimaliseren. Je kunt het zo gek niet verzinnen of het wordt getest: sturen, helmen, stofjes, sokken, brillen, de naadjes van de kous. Meten is weten, kennis is macht.

Thijs Zonneveld test in een windtunnel.
Volledig scherm
Thijs Zonneveld test in een windtunnel. © Koen Verheijden