Wedstrijddokter na overlijden Lambrecht: ‘Dit doet veel pijn’

videoHet Belgische wielertalent Bjorg Lambrecht (22) is overleden aan de gevolgen van een zware valpartij in de derde etappe van de Ronde van Polen. De koers gaat desondanks door. 

Volledig scherm
Bjorg Lambrecht. © BELGA

De etappe van dinsdag zal worden geneutraliseerd, meldt de organisatie, die in overleg met de renners heeft besloten om toch door te fietsen om Lambrecht zo op gepaste wijze te eren. Of de renners van Lotto-Soudal aan de start verschijnen, is nog onduidelijk. 

Wedstrijddokter Ryszard Wiśniewski was meteen ter plaatse na de valpartij. ,,De botsing op de betonnen rioolbuis had een enorme impact", vertelde hij na het nieuws dat Lambrecht het leven had gelaten. ,,Hij had geen ernstige verwondingen aan het hoofd, wel aan zijn borst en buikholte. Die verwondingen zouden een hart- en ademhalingsstilstand hebben veroorzaakt. Hij werd gereanimeerd in de ambulance en ook de helikopter van de Air Rescue Service was snel ter plaatse. Beide ploegen werkten goed samen.”

Volledig scherm
Teammanager Marc Sergeant van Lotto-Soudal nadat hij het tragisch nieuws hoort. © BELGA

Het geluid in de media ging rond dat Lambrecht met de traumahelikopter naar het ziekenhuis is gebracht, maar dat liet de gezondheid van Lambrecht niet toe. ,,Uiteindelijk bleek dat we hem niet konden vervoeren per helikopter, dus werd hij met de ziekenwagen naar het ziekenhuis van Rybnik gebracht. Hij ging meteen naar de operatiekamer, waar hij aan zijn verwondingen aan onder andere de lever en de milt overleed. Dit doet heel veel pijn, in al die jaren heb ik dit nooit meegemaakt.”

Na zijn zware val moest Lambrecht worden gereanimeerd, waarna hij dus per ambulance naar het ziekenhuis is gebracht. Niet lang na afloop van de rit kwamen berichten naar buiten dat de Belg zou zijn overleden. Niet veel later bevestigde Lotto-Soudal die berichten.

Lambrecht eindigde dit seizoen als zesde in de Amstel Gold Race en werd vierde in de Waalse Pijl. In de Brabantse Pijl kwam hij als vijfde over de finish. Lambrecht won ook het jongerenklassement van het laatste Critérium du Dauphiné.

Bekijk hieronder de reactie van Mathieu van der Poel op het overlijden van Lambrecht:

Sociale media

De wielerwereld reageert geschokt op het overlijden van het Belgisch talent. Zo stond het peloton stil bij zijn dood bij het criterium de Draai van de Kaai. Lambrechts ploeggenoten Caleb Ewan en Jasper de Buyst besloten uit te stappen en niet mee te fietsen na het treurige nieuws. 

In Roosendaal staat wielerwedstrijd ‘Draai van de Kaai’ stil bij het overlijden van Lambrecht (22)