Van Vleuten prolongeert titel, podium geheel Nederlands

VideoEen oersterke Annemiek van Vleuten heeft op de WK wielrennen haar wereldtitel tijdrijden geprolongeerd. Het podium in het Oostenrijkse Innsbruck was geheel Nederlands, met zilver voor Anna van der Breggen en brons voor Ellen van Dijk.

Van Vleuten was over ruim 27 kilometer van Hall-Wattens naar Innsbruck 28 seconden sneller dan Van der Breggen. Van Dijk moest 1.25 toegeven. Lucinda Brand, de vierde Nederlandse deelneemsters, eindigde als zesde.

Van Vleuten startte snel want ze had geleerd van haar optreden bij het NK tijdrijden, eerder dit jaar in Bergen op Zoom. ,,Ik was daar te langzaam gestart en kon het opgelopen verlies niet meer goed maken. Daardoor zag het er op het einde misschien niet meer uit, maar wat maakt het uit. Ik weet hoe mooi het is om in de regenboogtrui te trainen en te koersen. Dat wilde ik komend jaar weer.''

Vlnr: Anna van der Breggen, Annemiek van Vleuten en Ellen van Dijk.
Volledig scherm
Vlnr: Anna van der Breggen, Annemiek van Vleuten en Ellen van Dijk. © photo: Cor Vos

Voor de 35-jarige Van Vleuten is het opnieuw een groot succes in een fabelachtig sterk jaar waarin ze onder meer al de Ronde van Italië, La Course - na een heroïsch gevecht met Van der Breggen - en de Boels Ladies Tour won.

Het was lang geleden dat een podium bij de WK wielrennen, mannen én vrouwen, door slechts één land werd bezet. In 1962 wonnen de Belgische vrouwen op de weg goud, zilver en brons. Het geeft maar aan hoe zeldzaam de Nederlandse dominantie bij het vrouwenwielrennen is.

Annemiek van Vleuten.
Volledig scherm
Annemiek van Vleuten. © photo: Cor Vos
Annemiek van Vleuten.
Volledig scherm
Annemiek van Vleuten. © photo: Cor Vos
Annemiek van Vleuten.
Volledig scherm
Annemiek van Vleuten. © photo: Cor Vos
Volledig scherm