Van der Poel soleert naar vierde nationale titel veldrijden

Mathieu van der Poel heeft in Surhuisterveen met overmacht de Nederlandse titel in het veldrijden veroverd. De titelverdediger reed al vroeg in de race weg bij zijn achtervolgers en gaf die voorsprong in de Friese modder niet meer weg.

Volledig scherm
Mathieu van der Poel © photo: Cor Vos

Het is de vierde opeenvolgende nationale titel voor de 22-jarige renner van Corendon-Circus.

Lars van der Haar werd evenals vorig jaar tweede, op meer dan een minuut. Het brons ging naar David van der Poel, de oudere broer van Mathieu die in dezelfde ploeg zit.

Ook in 2015, 2016 en 2017 was van der Poel de beste op het NK. Volgende maand is het WK in Valkenburg. Van der Poel moest vorig jaar de wereldtitel aan de Belg Wout van Aert laten.

,,Toen ik het gaatje eenmaal geslagen had, ging het vrij makkelijk. Op dit lastige parcours was het niet heel lastig om het verschil te maken en was een bepaalde tactiek niet echt nodig'', aldus Van der Poel. ,,Het zit goed met de benen. De komende twee wereldbekerwedstrijden zijn voor mij belangrijk met het oog op het WK. Dan kan ik me nog een keer meten met de concurrentie. Daar heb ik denk ik wat meer aan dan het NK. Het WK moet de kers op de taart worden dit seizoen.''

Eerder ging de Nederlandse titel bij de vrouwen naar Lucinda Brand.

Van Aert

Volledig scherm
Wout van Aert. © BELGA

Wout van Aert heeft voor het derde jaar op rij de Belgische titel veldrijden veroverd. Makkelijk ging dat in het zand van Koksijde echter niet voor de 23-jarige wereldkampioen, die pas twee ronden voor het einde zijn concurrent Laurens Sweeck wist af te schudden. Van Aert reed daarna solo naar zijn derde nationale titel. Sweeck pakte op zo'n 40 seconden het zilver, Daan Soete het brons.