Volledig scherm
PREMIUM
Ploeggenoten van Lotto-Soudal staan stil bij het overlijden van Lambrecht. © BSR Agency

Thijs Zonneveld: Waarom accepteren we de dood in het wielrennen?

De etappe van gisteren in de Ronde van Polen was een eerbetoon aan de overleden Bjorg Lambrecht. Maar vandaag raast het peloton gewoon weer verder. Zoals het eigenlijk altijd gaat in het wielrennen. Een serieuze discussie over de veiligheid blijft uit.

Door Thijs Zonneveld

Sommigen staarden naar hun schoenen. Anderen naar de verte. Er luidden kerkklokken, iemand kuchte. De renners zwegen oorverdovend. Ze dachten aan die kleine renner van Lotto-Soudal. Aan zijn ploeggenoten, zijn familie, zijn vrienden. Aan hun eigen familie, aan hun eigen gezin, hun eigen vrienden. Daarna vertrokken ze, zonder rugnummer 143 in hun midden.

De vierde etappe in de Ronde van Polen kreeg gisteren geen winnaar. Vierentwintig uur lang werd er stilgestaan bij een overleden jongen van 22 en regende het steunbetuigingen. Maar vandaag? Dan wordt er gewoon weer gekoerst. Business as usual.


  1. Britse baanploeg niet in paniek door Nederlands succes: ‘Alleen de Spelen tellen’

    Britse baanploeg niet in paniek door Nederlands succes: ‘Alleen de Spelen tellen’

    Bij de Britse baanploeg, al jaren toonaangevend op de Olympische Spelen, is nog geen sprake van paniek na al het Nederlandse succes bij de afgelopen Europese kampioenschappen. Net als bij de voorgaande twee WK’s was Nederland dit EK (vijf keer goud, vier keer zilver en vier keer brons) de grote winnaar van het toernooi. ,,Indrukwekkend. Dit EK en ook de laatste jaren al,’’ zegt Iain Dyer, hoofdcoach van de Britse baanploeg. ,,Maar de vraag is: is Nederland er ook klaar voor op de dag dat het er echt om gaat: op de Olympische Spelen.’’