De winnaars van Nederland, met v.l.n.r.: Ramon Sinkeldam, Riejanne Markus, Bauke Mollema, Floortje Mackaij, Koen Bouwman en Amy Pieters.
Volledig scherm
De winnaars van Nederland, met v.l.n.r.: Ramon Sinkeldam, Riejanne Markus, Bauke Mollema, Floortje Mackaij, Koen Bouwman en Amy Pieters. © Cor Vos

Nederland wint gemengde estafette op EK wielrennen

Gloednieuw onderdeelNederland is de eerste Europees kampioen op het onderdeel gemengde estafette. De drie mannen en de drie vrouwen die uitkwamen voor Nederland reden over de dubbele ronde van 22,4 kilometer de snelste tijd. 

De Nederlanders Bauke Mollema, Koen Bouwman en Ramon Sinkeldam waren in het mannenveld al de beste waardoor de vrouw Amy Pieters, Riejanne Markus en Floortje Mackaij in uitstekende positie begonnen aan hun ronde. Met de tijd van  bleven de Nederlanders de Duitsers en Italianen voor. 

De gemengde ploegachtervolging is een nieuw onderdeel tijdens de EK. De teams vertrokken eerst met drie mannen, waarna die werden afgelost door drie vrouwen. Beide trio’s reden 22,4 kilometer met start, aflossing en finish in Alkmaar.

De Nederlandse ploeg legde de bijna 45 kilometer af in 52.48 en de Duitsers waren een kwart minuut langzamer.

,,Het was superleuk en iedereen was echt gemotiveerd om in eigen land te winnen”, zei Mollema na het veroveren van de Europese titel op het nieuwe onderdeel. ,,Nu ga ik even rusten, na het rijden van de Giro en de Tour. Maar hier wilde ik per se meedoen.”

Nederland zou eigenlijk aantreden met Chantal Blaak en Marianne Vos, maar beiden meldden zich af. Riejanne Markus verving Blaak, Floortje Mackaij werd door bondscoach Loes Gunnewijk aangewezen als vervangster van Vos.

De Nederlandse mannen: Mollema (l), Sinkeldam (m) en Bouwman.
Volledig scherm
De Nederlandse mannen: Mollema (l), Sinkeldam (m) en Bouwman. © Cor Vos
Volledig scherm
© ANP