Mathieu van der Poel voor vijfde keer wereldkampioen veldrijden na zinderende tweestrijd met Wout van Aert
met videoMathieu van der Poel is voor de vijfde keer in zijn carrière wereldkampioen veldrijden geworden. De 28-jarige Nederlander besliste in het Brabantse Hoogerheide een zinderende tweestrijd met zijn Belgische aartsrivaal Wout van Aert in zijn voordeel.
Van der Poel en Van Aert hielden elkaar de hele wedstrijd in een houdgreep, waardoor de beslissing moest vallen in de sprint. Daarin verraste Van der Poel door heel vroeg aan te gaan en hij hield het vol tot op de streep. Het brons was voor de Belg Eli Yserbyt.
,,Deze hoort zeker in de top drie van mooiste zeges ooit voor mij”, zei een stralende Van der Poel direct na de finish. ,,Deze zal me nog lang heugen. Iedereen kent het verhaal, hoe wij elkaar al tien jaar pushen. En dat zal nog wel even doorgaan. Binnenkort begint het wegseizoen. We hebben elkaar naar een hoger niveau gebracht, maar ook de sport. Ik heb nog nooit zo veel mensen bij een cross gezien.”
Naar het duel tussen Van der Poel en Van Aert was al weken uitgekeken. Het zorgde er ook voor dat de toegangswegen naar Hoogerheide vastliepen waarbij het aantal Belgen waarschijnlijk niet onderdeed voor de hoeveelheid Nederlandse fans. Volgens de organisatie waren er zondag 38.000 betalende toeschouwers langs het parkoers.
Alleen Van Aert kan Van der Poel volgen
Vanuit de start bepaalde de Nederlander Lars van der Haar het tempo met Van der Poel in zijn wiel. Van Aert sloot meteen aan. Van der Poel versnelde bij de eerste doorkomst op de Brabantse Wal, het hellende deel waar Fem van Empel, de kampioen bij de vrouwen, zaterdag de concurrentie voor het eerst testte. Van Aert was meteen de enige die kon volgen, met de nodige moeite.
Meteen was duidelijk dat het inderdaad een tweestrijd ging worden. Na één ronde was de Belg Michael Vanthourenhout na 16 seconden de eerste achtervolger. Na twee ronden was het verschil al bijna een halve minuut. Van Aert leek meer op zijn gemak dan bij de start toen hij echt moest aanklampen.
Om en om deden ze elkaar pijn, waar de behendige Van der Poel steeds bij de balken een paar meter pakte. In de zevende ronde deed Van der Poel op de kunstmatige brug een nieuwe aanval. Van Aert haakte opnieuw aan, zoals hij dat ook steeds na de balken deed.
Richting laatste ronde zakte het tempo iets en leken beide koplopers bezig een plan te maken. Van Aert versnelde in de slotronde, maar liet zijn rivaal toch weer passeren. Op de Wal bleef een aanval uit. Bij de balken bleven ze ook bij elkaar. In de sprint was Van der Poel de man die aanzette. Van Aert kwam nooit meer langszij.
Reactie Van Aert
Van Aert liet zich zondag verrassen door een tactische keuze van Van der Poel. ,,Ik had verwacht dat hij bij de balken kort voor de finish de kop zou nemen, maar dat gebeurde niet.” De Belg draaide daarom als eerste de finishstraat op en verzuimde vervolgens ook nog meteen aan te zetten. ,,Dat was een fout.”
,,Mathieu heeft me vanaf de eerste minuut onder druk gezet. Ik heb het eerste half uur ontzettend afgezien. Ik heb als een laffe renner aan het wiel gehangen. Ik was misschien niet de sterkste, maar dat wil niet zeggen dat je niet kunt winnen. Maar Mathieu pakte het ook in de sprint slim aan, respect.”
Bekijk hier hoe Van der Poel zijn vijfde wereldtitel veldrijden pakt.
Van der Poel nadert record De Vlaeminck
Zijn eerste wereldtitel pakte Van der Poel in 2015, maar daarna was Van Aert drie jaar op rij de beste. In 2019, 2020 en 2021 ging de Nederlander van Alpecin–Deceuninck weer met de hoofdprijs aan de haal. Hij voegt daar nu dus een vijfde wereldtitel aan toe, waarmee hij alleen de Belg Eric De Vlaeminck (7 wereldtitels) nog voor zich moet dulden.
Vorig jaar ging de regenboogtrui naar Tom Pidcock. De Brit liet de mondiale titelstrijd dit jaar schieten om zich optimaal te kunnen focussen op het voorjaar op de weg.
Nederland heerst in medailleklassement
De wereldkampioenschappen veldrijden in Hoogerheide waren voor de Oranje-equipe een groot succes. Met vier keer goud, drie keer zilver en eenmaal brons op de zeven onderdelen was Nederland veruit het succesvolste land.
Op het ploegonderdeel pakte Nederland vrijdag al goud, gevolgd door overwinningen van Fem van Empel (vrouwen, elite), Shirin van Anrooij (vrouwen, beloften) en Mathieu van der Poel (mannen, elite).
Eliterenster Puck Pieterse, belofte Tibor del Grosso en junior Senna Remijn pakten zilver. Lucinda Brand was goed voor brons bij de elitevrouwen. De Belgen volgden in het medailleklassement als tweede met één keer goud, één keer zilver en vier keer brons.
Praat mee.
Reageren kan onderaan dit artikel. Alleen respectvolle reacties voorzien van een volledige naam worden geplaatst. We doen dat omdat we een gesprek willen met mensen die staan voor wat ze zeggen, en daar dus ook hun naam bij zetten. Wie zijn naam nog moet invullen, kan dat doen door rechts bovenaan op onze site op ‘Login’ te klikken.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMGeld & Geluk
Stephanie en zoon Freek: ‘Zijn er 6000 euro per jaar op achteruit gegaan na zijn 18de verjaardag’
Om voor zoon Freek te zorgen, krijgt Stephanie een deel van zijn persoonsgebonden budget. Het geld dat hij met beleggen verdient, zet hij opzij. In deze Mezza-rubriek vragen we lezers naar hun relatie tussen Geld en Geluk. -
PREMIUM
Mathieu van der Poel wordt in Italië op handen gedragen: ‘Hij is een coureur die een show opvoert’
In heel Italië wordt Mathieu van der Poel, zeker na zijn indrukwekkende zege in Milaan-San Remo, op handen gedragen. De liefde is wederzijds en gaat ver terug. Vlak voor La Primavera vertelde hij over zijn vele Italiaanse hoogtepunten. ,,Als ik moet kiezen, dan kies ik voor die solo.” -
Mark Cavendish koopt peperdure honden om familie te beschermen na gewelddadige overval
Mark Cavendish heeft tegenwoordig twee honden van zo’n 25.000 euro per stuk in zijn bezit om zijn gezin thuis te beschermen. De sprinter werd samen met zijn familie in 2021 slachtoffer van een gewelddadige overval in hun huis. -
PREMIUM
Column Thijs Zonneveld | De laag shag op de benen van Primoz Roglic had iets weg van een statement
Columnist Thijs Zonneveld zag dat Primoz Roglic afgelopen week de aandacht naar zich toe wist te trekken in Tirreno-Adriatico. Niet alleen door zijn sportieve prestaties, maar ook vanwege zijn ongeschoren benen. ,,Dat doe je niet, als wielrenner. Zo start je niet in een koers. Maar Roglic zelf kon het geen lor schelen.” -
column
Waarom deze trend op LinkedIn zo irritant is - en wat je beter kan doen
Psycholoog Thijs Launspach is psycholoog en stressexpert en auteur van het boek Fokking druk. Hij verwondert zich over het moderne werken en geeft elke week tips voor meer geluk en minder stress op je werk. Vandaag: humblebragging
-
Tom Dumoulin toch weer naar de Tour de France: gestopte renner wordt analist bij de NOS
Tom Dumoulin wordt wieleranalyticus bij NOS Studio Sport. De 32-jarige Maastrichtenaar, die in 2022 stopte als wielrenner, begint dit voorjaar. ,,Ik ga analist worden. In de breedste zin van het woord”, laat hij weten. -
-
-
PREMIUMEnergie
Sluit je nu een jaarcontract af, dan ben je ook komende winter verzekerd van hetzelfde tarief
Deze week maakte Essent bekend dat het weer jaarcontracten aanbiedt. Lange tijd was het door de onzekere energiemarkt niet mogelijk voor consumenten om vaste contracten af te sluiten. Is het verstandig om nu vast te zetten? -
Tadej Pogacar heerst in Parijs-Nice: Jonas Vingegaard heeft op lange slotklim geen antwoord
Tadej Pogacar heeft zijn tweede dagsucces in Parijs-Nice geboekt. De Sloveense klassementsleider van UAE Team Emirates was in de zevende etappe op de Col de la Couillole, de slotklim van zo'n zestien kilometer, sterker dan de Fransman David Gaudu (Groupama-FDJ) en de Deense Tourwinnaar Jonas Vingegaard van Jumbo-Visma.
0 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageer