Magistrale Van der Breggen soleert naar eerste wereldtitel

Grootste voorsprong sinds 1989Als een sluipschutter zette ze alles en iedereen met een welgemikt schot schaakmat, haar ploegmaat annex grootste concurrente Annemiek van Vleuten incluis. Als een bulldozer walste ze vervolgens alles en iedereen plat richting de regenboogtrui. De rest stond erbij en keek er naar. Anna van der Breggen is wereldkampioene, en hoe.

,,Ik wil nu gewoon mijn rugnummer opspelden en koersen’’, liet Van der Breggen gisteren nog weten. Na zilveren medailles in zowel de ploegentijdrit als de individuele proef tegen de klok was het goud vandaag dan toch echt voor haar.  Haar demonstratie nam voorhistorische proporties aan, met het grootste tijdverschil tussen de nummer één en de nummer twee op een WK sinds 1989. Ze was 3.42 sneller dan de Australische Amanda Spratt. Het brons was voor de Italiaanse Tatiana Guderzo op 5.26 van de ontketende Nederlandse. Een opsteker na de gemiste Europese titel na tactisch geblunder in Glasgow. 

Het was koers vanaf minuut één. Lotta Lepistö was de eerste die zich voorin meldde. De Finse kreeg echter niemand mee en hield vervolgens de benen stil. Aurela Nerlo was de volgende die zich in het offensief stortte. Zij trok wel door en kreeg vervolgens het gezelschap van de Colombiaanse Sanabria. Het duo verstond elkaar en fietste een voorsprong bij elkaar van meer dan drie minuten.

Volledig scherm
© AFP


Valpartij van Vleuten 

Volledig scherm
© BELGA

Even paniek bij Oranje op 95 kilometer van de aankomst: Annemiek van Vleuten en Ellen van Dijk lagen tegen het asfalt. Het peloton had de valpartij in de smiezen en jaagde het tempo de hoogte in. Van Dijk nam Van Vleuten op sleeptouw en bracht haar terug naar het peloton. De wereldkampioene tegen de klok fietste daarna iedereen voorbij en nam haar plaats in het peloton weer in. Na de finish werd ze wel naar het ziekenhuis gebracht. 

Tijd voor Van Dijk om zelf het initiatief te nemen. Bij het ingaan van de plaatselijke rondes maakte ze deel uit van een vierkoppige kopgroep. Met een renster voorin kon Nederland de kat uit de boom kijken. De bal lag in het kamp van de andere landen.

Van der Breggen solo

Van het peloton bleef al snel niks meer over. Op een vijftigtal kilometer van de streep was het peloton een lang lint van een twintigtal rensters. De sterkste Oranje-vrouwen waren allen nog aan boord. Van Dijk werd wederom vooruit gestuurd, maar moest de rol lossen. Van Vleuten gooide op haar beurt het tempo de hoogte in, waarna Van der Breggen van een kleine aarzeling gebruik maakte om in één ruk naar de kopgroep te rijden. Ze haalde meteen uit met een versnelling en gooide iedereen overboord. Al snel was duidelijk dat Van der Breggen een meer dan uitzonderlijke dag had. De resterende veertig kilometer werden solo afgewerkt. 

Een ontketende Van der Breggen stoomde door, terwijl haar landgenoten de boel stillegden in het peloton. Ook de andere landen maakten geen aanstalten meer. In plaats van te consolideren diepte VDB haar voorsprong steeds verder uit. De laatste ronde werd een heuse ereronde in het zonnige Innsbruck. De manier waarop ze alles en iedereen kapot reed nam haast voorhistorische proporties aan. We moeten al terug naar 1989 toen het verschil tussen de nummer één en de nummer twee zo groot was op een WK voor vrouwen, toen de Franse Jeannie Longo vier minuten en vijf seconden eerder over de streep kwam dan haar landgenote Catherine Marsal. Het goud was dus voor Van der Breggen. De overwinning een exponent van een ongekende weelde in de Nederlandse wielersport. 

Volledig scherm
Anna van der Breggen. © BELGA
Volledig scherm
© REUTERS
Volledig scherm
De kersverse wereldkampioen wordt geflankeerd door Amanda Spratt (l) en Tatiana Guderzo. © BELGA
Volledig scherm
© REUTERS
Volledig scherm
© photo: Cor Vos
Volledig scherm
Amanda Spratt komt als tweede over de streep. © EPA
Volledig scherm
Lucinda Brand. © photo: Cor Vos