Volledig scherm
De witte vlekken op het been zijn duidelijk zichtbaar. © AFP, AD

Lotto-Soudal verbolgen na verbieden foefje: 'En Sky dan?'

Speed gelDe speed gel op de benen van renners van Lotto-Soudal is verboden. De renners van de Belgische ploeg spoten het goedje, dat de aerodynamica zou verbeteren, vorige week op hun benen tijdens de ploegentijdrit van de Dauphiné. De internationale wielerunie UCI stelt nu per direct een verbod in.

Volledig scherm
Geraint Thomas met op zijn bovenarmen de bolletjes geïntegreerd in het pak. © EPA

,,Ik kreeg een telefoontje van Jean-Christophé Péraud, de UCI-manager Materials and Equipment", aldus Marc Sergeant, ploegleider bij de Belgische formatie, bij Het Nieuwsblad. ,,Hij zei me dat het niet mag, dat ze het gaan onderzoeken en dat het reglement – met de Tour voor de deur – snel wordt aangepast."

Het verbod roept bij Lotto-Soudal en Sergeant vragen op, want waarom mag Sky wel in een pak met bolletjes rondrijden en mag de gel op de benen niet? Met de gel worden zelfde soort bolletjes gevormd op de benen, wat voor minder luchtweerstand zou zorgen. Lotto werd overigens derde in de tijdrit, een prima resultaat voor het team. 

,,Ik heb Péraud gezegd dat Sky wel nog altijd met die pakken rijdt. Ook zij hebben stroken op de schouders en armen om bij hoge snelheid de luchtweerstand te verminderen. Ook dat zou hij aanpakken, maar Péraud vindt dat we niets mogen aanbrengen op de benen met de bedoeling daardoor sneller te rijden. Maar mijn vraag is dan: mag zonnebrandcrème of modder ook niet? In het huidige reglement staat het niet."

De tekst gaat verder onder de foto's.

Volledig scherm
Lotto-Soudal-ploegleider Marc Sergeant. © BELGA

Salbutamol

Sergeant deelt ondertussen ook nog een sneer uit naar wielerunie UCI, want waarom kan de organisatie hier wel snel een oordeel over vellen en over de salbutamol-zaak van Sky-renner Chris Froome niet? ,,In drie dagen is de UCI eruit dat de speed gel niet mag, maar het salbutamol-dossier van Froome speelt al sinds het WK van vorig jaar. Ik vind dat allemaal een beetje vreemd. Krijgen we geen goed antwoord, dan gebruiken we het misschien in de Tour."

Volledig scherm
Het team Lotto-Soudal © AFP