Koninklijke onderscheiding voor Van Vleuten

VideoAnnemiek van Vleuten heeft op het Wielergala in Den Bosch een koninklijke onderscheiding ontvangen. Sportminister Bruno Bruins kon melden dat de koning heeft besloten haar te benoemen tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau. Onder luid applaus kreeg Van Vleuten de bijbehorende versierselen opgespeld door de minister.

,,Je bent een enorme vechter, iemand die nooit opgeeft, iemand die zichzelf na elke tegenslag weer oppept en vooruitkijkt. Daarin ben je een voorbeeld voor velen, voor sporters en niet-sporters’', aldus Bruins. Van Vleuten won dit jaar onder meer de Giro Rosa, de Ronde van Italië voor vrouwen, en La Course, een zware eendaagse vrouwenkoers tijdens de Ronde van Frankrijk. In het najaar pakte ze voor de tweede keer op rij de wereldtitel tijdrijden. Enkele dagen later liep ze bij een val in de wegrace in Innsbruck een breuk in haar knie op.

Van Vleuten nam het lintje vol trots in ontvangst. ,,Ik ben heel erg verrast hierdoor. Mooi dat ik mensen kan inspireren en een rolmodel mag zijn in de sport.’'

De renster van Mitchelton-Scott is druk aan het revalideren. In 2016 kende ze ook al tegenslag na een zware val in de olympische wegrace die haar wellicht van het goud afhield. Van Vleuten is net als de tot wielrenster van het jaar uitgeroepen Anna van der Breggen genomineerd voor de titel Sportvrouw van het Jaar.

Tom Dumoulin is voor de vijfde keer op rij uitgeroepen tot wielrenner van het jaar. De Limburger werd dit jaar tweede in zowel de Giro d’Italia als de Tour de France.

De 28-jarige Limburger werd vorig jaar ook gekroond tot Sportman van het Jaar. Dat zal dit keer niet gebeuren, want Dumoulin behoort niet tot de genomineerden.

Volledig scherm
© ANP
Volledig scherm
© Cor Vos