Volledig scherm
Laurens ten Dam. © Getty Images

Gebroken sleutelbeen Ten Dam: streep door Clásica San Sebastián

Een gebroken sleutelbeen na een val in de Profronde van Surhuisterveen zet voor Laurens ten Dam een streep door de Clásica San Sebastián van zaterdag. Ten Dam zou Sunweb-kopman Michael Matthews bijstaan in Baskenland.

Volledig scherm
Met Geraint Thomas en Tom Dumoulin stonden de nummers 1 en 2 van de Tour aan de start in Surhuisterveen. © ANP
Volledig scherm
© ANP

Ten Dam knalde na ruim veertig minuten fietsen in de laatste bocht voor de finish vol de hekken in. Omdat meerdere renners bij de valpartij betrokken waren, legde de organisatie de ronde tijdelijk stil. Geraint Thomas nam zijn goede vorm van de Tour de France mee naar het Friese dorpje. Hij klopte net als in de Tour Tom Dumoulin. Bauke Mollema werd derde. 

Ten Dam zat toen al voor onderzoek in het ziekenhuis. Meteen werd er gevreesd voor een sleutelbeenbreuk. 's Avonds bevestigde Ten Dam de blessure via Instagram. Ook Ramon Sinkeldam, Tourganger namens Groupama–FDJ, moest de strijd door de valpartij staken.

Ten Dam reed zondag nog zijn tiende Tour de France uit. Hij vormt, indien fit, in de Clásica een team met kopman Michael Matthews, Simon Geschke, Chad Haga, Martijn Tusveld, Jai Hindley en Chris Hamilton.

Volledig scherm
Ten Dam viert de tweede plaats in de Tour met kopman Tom Dumoulin. © ANP