Volledig scherm
De plek op de auto waar de fiets stond © AD Sportwereld

Fiets Hofstede (Jumbo-Visma) van ploegauto gestolen

Vlak voor de start van de derde etappe in Critérium du Dauphiné is de fiets van Jumbo-Vismarenner Lennard Hofstede gestolen. De reservefiets stond ruim anderhalf uur voor de start in Le-Puy-en-Velay nog netjes in het rijtje fietsen op het dak van de auto. Direct daarnaast nog een auto met een rij fietsen op het dak. Daar tegenover de teambus. Eromheen allerlei staf en wat publiek.

Door Lisette van der Geest

Een mecanicien van de ploeg verplaatste zich naar de tweede auto van Jumbo-Visma om daar een andere fiets af te halen, ,,en hij draait zich om en die fiets is weg”, aldus ploegleider Frans Maassen.

Het is niet voor het eerst dat een fiets van een wielerploeg wordt gestolen. Soms gebeurt het in hotels, ook al staan ze in afgesloten ruimtes. Maassen: ,,Maar hier, op dit moment, verwacht je het niet. Ik denk dat hij keek hoe wij die andere fiets eraf haalden en toen wist hoe het moest.”

Maassen kan zich slechts één eerder voorval met een gejatte fiets herinneren. ,,In Luxemburg een tijd geleden. Toen kwam het op social media. Het zijn best opvallende fietsen, de dader besefte vervolgens kennelijk dat hij er weinig mee zou kunnen, toen stond die fiets een dag later ergens in het openbaar en kregen we ‘m weer terug.”

In Le-Puy-en-Velay werd dinsdagochtend snel de politie ingeschakeld. Van de dader ontbreekt nog elk spoor. Wel viel het een dag eerder al op dat iemand foto’s maakte van de fietsen op het dak.