Caleb Ewan.
Volledig scherm
Caleb Ewan. © photo: Cor Vos

Ewan klopt Bennett in lastige slotkilometer en grijpt leiderstrui

UAE TourCaleb Ewan heeft de tweede etappe van de Ronde van de Verenigde Arabische Emiraten gewonnen. De Australiër van Lotto-Soudal klopte Sam Bennett in de lastige slotkilometer van de heuvelrit naar Hatta Dam en veroverde hiermee de leiderstrui.

Vanuit de start trokken Veljko Stojnic en Leonardo Tortomasi ten aanval. Het tweetal kreeg meer dan vier minuten voorsprong, maar was kansloos voor ritwinst en werd ruim voor de finish weer gegrepen. Op een hellend stuk in de laatste 10 kilometer loste Pascal Ackermann. De ritwinnaar van gisteren deed daarmee afstand van zijn rode leiderstrui. Ook viervoudig Tour-winnaar Chris Froome, die na acht maanden revalideren in de UAE Tour zijn rentree maakt, moest het peloton even laten rijden maar wist uiteindelijk weer aan te sluiten.

Nicola Conci en Victor Campenaerts plaatsten ondertussen vooraan een versnelling, kregen tien seconden voorsprong, maar zagen hun poging stranden op 3,5 kilometer van de meet. Daarna was het woord aan de sprinters die de lastige heuvelrit hadden overleefd. Van hen bleek Ewan dus de sterkste, vóór Bennett en Arnaud Démare. 

Wilco Kelderman was de beste Nederlander op de twaalfde plaats, terwijl sprinter Dylan Groenewegen niet in de eerste groep finishte. Froome liet het in de slotkilometer lopen en finishte, omringd door ploeggenoten, op vier minuten van Ewan.

Jumbo-Visma-kopman Laurens de Plus was vanochtend niet fit en ging daarom niet van start in de tweede etappe. De UAE Tour duurt nog tot en met zaterdag.