Philippe Gilbert.
Volledig scherm
Philippe Gilbert. © BELGA

Ervaren Gilbert verrast met zege in loodzware editie 'Hel van het Noorden’

Parijs-RoubaixPhilippe Gilbert heeft op 36-jarige leeftijd zijn vierde wielermonument te pakken. Op de wielerbaan van Roubaix versloeg de Belg zijn medevluchter Nils Politt om zo ook Parijs-Roubaix aan zijn erelijst toe te voegen.

Achter de winnende Gilbert reed ploeggenoot bij Deceuninck-Quick Step, Yves Lampaert, naar de derde plaats. Zij waren, samen met Politt, Peter Sagan, Sep Vanmarcke en Wout van Aert op vijftig kilometer van de finish weggereden uit een uitgedund peloton, nadat de koers in de beginfase nooit was stil gevallen. Een vroege vlucht was er dan ook heel de dag niet in de 'Hel van het Noorden’, de wedstrijd over de kasseien in Noord-Frankrijk.

De zes toppers die in meerdere aanvallen op vijftig kilometer waren weggereden, liepen snel uit in de kilometers die volgden. Van Aert moest op de voorlaatste zware kasseienstrook lossen; de renner van Jumbo-Visma was volledig leeg gereden nadat hij al pech had én was gevallen.

Winnaar Philippe Gilbert rapt de kassei op, de trofee die hoort bij de wielerklassieker Parijs Roubaix.
Volledig scherm
Winnaar Philippe Gilbert rapt de kassei op, de trofee die hoort bij de wielerklassieker Parijs Roubaix. © ANP
Philippe Gilbert.
Volledig scherm
Philippe Gilbert. © EPA

Gilbert leek op Carrefour de l‘Arbre samen met Sagan en Politt weg te rijden, maar na een zwak moment van de Slowaakse titelverdediger bleven Politt en Gilbert samen over. Het duo liep uit naar een geruststellende voorsprong en kon in de slotfase zelfs wat pokeren. Het kwam tot een sprint op de wielerbaan van Roubaix en daarin was Gilbert ruim de sterkste. Politt eindigde als tweede en Gilbert’s ploeggenoot Lampaert mocht als derde mee op het podium.

De 36-jarige Waal pakt met Parijs-Roubaix alweer zijn vijfde zege in een wielermonument. Hij won in 2009 en 2010 de Ronde van Lombardije, in 2011 Luik-Bastenaken-Luik en in 2017 de Ronde van Vlaanderen. Enkel Milaan-San Remo ontbreekt nog van de in totaal vijf wielermonumenten op de kalender. Voor Gilbert was het pas zijn derde deelname aan Parijs-Roubaix. De 36-jarige Belg won ook al vier keer de Amstel Gold Race en hij veroverde in 2012 in Valkenburg de wereldtitel op de weg.

Mike Teunissen reed een knappe finale en kwam als zevende over de streep. Sebastian Langeveld werd tiende.

Wilt u de koers nog eens herbeleven? Lees dan hieronder het liveblog terug:

Gilbert schreeuwt het uit na zijn zege in Roubaix.
Volledig scherm
Gilbert schreeuwt het uit na zijn zege in Roubaix. © BELGA