Koen de Kort.
Volledig scherm
Koen de Kort. © BSR Agency

Eerst temperaturen, dan pas mag De Kort boodschappen doen in Andorra

'Parijs-Roubaix in najaar'Wielrenner Koen de Kort (37) woont in Andorra. In het bergstaatje is het stil. De Korts eigen restaurant moest dicht. Boodschappen doen is een hele exercitie.

Door Daniël Dwarswaard

Net als al die andere sporters zit ook wielrenner Koen de Kort opgesloten in het buitenland. De renner van Trek-Segafredo woont in Andorra, op de grens tussen Frankrijk en Spanje. Ook daar mag niemand naar buiten. Het normaal zo toeristische skioord is leeg. 

Zijn eigen restaurant moest ook op slot. Boodschappen doen is zijn enige ‘uitje’. ,,Maar dat is nogal een onderneming’', zegt hij. ,,Iedereen moet zich bij de ingang laten temperaturen. Zonder koorts kun je naar binnen, maar dat gaat dus heel geleidelijk. Na elke klant wordt de kassa ontsmet en kan de volgende klant afrekenen. Omdat het hier steeds stiller wordt, gaat het er in de supermarkten ook rustig aan toe en zijn alle artikelen gewoon voorradig.’’

Quote

Ik neem nu wat pauze.

Koen de Kort

Via een videoverbinding met zijn personal coach traint De Kort in huis. Verder fietst hij binnen op de rollenbank. Al voordat de Spanjaarden en inwoners van Andorra de straat niet meer op mochten, besloot De Kort al niet meer buiten te fietsen. ,,Ook om het goede voorbeeld te geven’', zegt hij.

Parijs-Roubaix

De Kort zit in een whatsapp-groep met andere profrenners die in de buurt wonen. Met wie hij ook regelmatig traint. Onder meer de gebroeders Yates, Dan Martin, Robert Gesink, Jack Haig en Amund Grøndahl Jansen. ,,We waren het eigenlijk wel snel eens dat wij een voorbeeldfunctie hebben. Dat vond ik wel mooi om te zien. Het zijn gekke tijden. Ik neem nu wat pauze, eigenlijk alsof het seizoen net is afgelopen en we langzaam weer gaan opbouwen naar een nieuw wielerjaar. Als het aan mij ligt gaan we in het najaar alsnog klassiekers als de Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix rijden. Daar ben ik een voorstander van. Maar hopelijk wordt alles eerst weer snel normaal.’’