Volledig scherm
Denise Betsema. © BELGA

Denise Betsema mag na schorsing weer wedstrijden rijden

Veldrijdster Denise Betsema mag per direct weer wedstrijden rijden. Dat meldt haar nieuwe ploeg Pauwels Sauzen-Bingoal en de internationale wielerunie UCI.

Je zou haar bijna zijn vergeten. Bijna een jaar geleden is het dat veldrijdster Denise Betsema twee urinestalen inleverde waarin volgens de UCI sporen van doping werden gevonden: een anabole steroïde. Een soort doping uit de oude doos, iets wat ze in de DDR gebruikten. Betsema zwoor bij hoog en laag dat ze geen doping had gebruikt. Wat het was, of wat het geweest zou kunnen zijn: ze wist het niet.

In de maanden die volgden bleef dat zo, want de UCI gaf haar geen enkele informatie. Nog altijd is niet bekend om welk anabool het ging, of om welke schommeling in haar hormoonpaspoort. Het lijkt er sterk op dat niet alleen Betsema dat niet wist, maar de UCI zelf ook niet. Daardoor lag haar zaak bijna een jaar lang stil. De UCI startte geen vervolging, Betsema kon zich niet verdedigen tegen een onbestaande aanklacht en bleef op non-actief.

Aan die kafkaëske situatie is vandaag officieel een einde gekomen. De UCI bracht in een kort persbericht naar buiten dat Betsema de lichtst mogelijke straf krijgt: zes maanden – die ze al heeft uitgezeten. Een dergelijke straf is zeer ongebruikelijk bij anabolengebruik en geldt eigenlijk vaak alleen bij zaken waarin de sporter geen significante schuld heeft.

Compromis

Het heeft er alle schijn van dat de straf een schikking of compromis is. De UCI wist niet wat het met de zaak aan moest en was bang voor een schadevergoedingsprocedure, Betsema wil zo snel mogelijk weer fietsen. Dat mag, per direct. Zaterdag start ze in de Kasteelcross van Zonnebeke.