Volledig scherm
PREMIUM
Marta Bastianelli en Matteo Trentin. © Cor Vos

De ‘lelijke’ trui die je dolgraag een jaartje wil dragen

Bij het vierde Europees kampioenschap wielrennen wordt dit weekeinde gestreden voor de roem en de witte trui met drie blauwgetinte, horizontale strepen. ,,Het blijft wel een kampioenstrui.”

Door Thomas Sijtsma

De kalender in het wielrennen is bomvol. Het seizoen begint al vroeg in januari met de Tour Down Under in Australië en eindigt ruim negen maanden later in Lombardije. In de tussenliggende maanden wordt op elk continent elke dag gekoerst door mannen en vrouwen. In dat drukke schema is de afgelopen jaren ook nog een EK gepropt.

Kijk alleen al naar de zomermaanden van de coureurs. Neem Bauke Mollema. De Groninger reed de Tour de France, pakte een paar criteriums in eigen land mee, deed een retourtje Spanje voor Clásica San Sebastián en laadde zich voor woensdag nog eenmaal op voor het EK om met zijn teamgenoten naar goud op het nieuwe onderdeel gemengde estafette te razen.

  1. Britse baanploeg niet in paniek door Nederlands succes: ‘Alleen de Spelen tellen’

    Britse baanploeg niet in paniek door Nederlands succes: ‘Alleen de Spelen tellen’

    Bij de Britse baanploeg, al jaren toonaangevend op de Olympische Spelen, is nog geen sprake van paniek na al het Nederlandse succes bij de afgelopen Europese kampioenschappen. Net als bij de voorgaande twee WK’s was Nederland dit EK (vijf keer goud, vier keer zilver en vier keer brons) de grote winnaar van het toernooi. ,,Indrukwekkend. Dit EK en ook de laatste jaren al,’’ zegt Iain Dyer, hoofdcoach van de Britse baanploeg. ,,Maar de vraag is: is Nederland er ook klaar voor op de dag dat het er echt om gaat: op de Olympische Spelen.’’