Volledig scherm
Cees Bol juicht, rechts Peter Sagan. © photo: Cor Vos

Cees Bol klopt Peter Sagan in slotrit Ronde van Californië

Cees Bol heeft de laatste etappe in de Ronde van Californië op zijn naam geschreven. De 23-jarige Zaankanter van Sunweb won de sprint na 141 kilometer in Pasadena. De eindzege in Californië ging naar Tadej Pogacar.

De 20-jarige Sloveen van UAE-Team Emirates zag zijn leidende positie in de afsluitende etappe van Santa Clarita naar Pasadena niet meer in gevaar komen. Zijn ploeg moest in de finale nog flink aan het werk om een aanval van de Deense nummer drie van het klassement, Kasper Asgreen, te neutraliseren. Na het ingaan van de laatste lokale ronde werd de Deen samen met Lennard Hofstede van Jumbo-Visma teruggepakt. Op 8 kilometer van de streep werden ook de laatst overgebleven vluchters teruggepakt en was het aan de sprinters.

Voor Pogacar is het de tweede overwinning van een etappekoers in 2019. De jonge Sloveen won eerder de Ronde van de Algarve. Hij nam de leiding in de Ronde van Californië over van de Amerikaan Tejay van Garderen door de zesde etappe naar Mount Baldy te winnen. Dat was ook zijn tweede ritzege dit jaar.

Cees Bol boekte eveneens zijn tweede zege in 2019. De wielrenner van Sunweb was eerder de snelste in Nokere Koerse. In Pasadena troefde hij de Slowaak Peter Sagan en de Belg Jasper Philipsen af.

  1. Britse baanploeg niet in paniek door Nederlands succes: ‘Alleen de Spelen tellen’

    Britse baanploeg niet in paniek door Nederlands succes: ‘Alleen de Spelen tellen’

    Bij de Britse baanploeg, al jaren toonaangevend op de Olympische Spelen, is nog geen sprake van paniek na al het Nederlandse succes bij de afgelopen Europese kampioenschappen. Net als bij de voorgaande twee WK’s was Nederland dit EK (vijf keer goud, vier keer zilver en vier keer brons) de grote winnaar van het toernooi. ,,Indrukwekkend. Dit EK en ook de laatste jaren al,’’ zegt Iain Dyer, hoofdcoach van de Britse baanploeg. ,,Maar de vraag is: is Nederland er ook klaar voor op de dag dat het er echt om gaat: op de Olympische Spelen.’’