Volledig scherm
Richard Carapaz in zijn roze trui aan de start in Etten-Leur tussen vlnr Peter Sagan, Egan Bernal en Elia Viviani. Zonder dat zijn ploeg Movistar het wist, aldus El Periodico. © Pix4Profs-Ron Magielse

Carapaz mist Vuelta door val: ‘Hij reed daar zonder toestemming ploeg’

Girowinnaar Richard Carapaz deed zondag mee aan de Profronde van Etten-Leur zonder dat zijn ploeg Movistar daarvan op de hoogte was. Dat schrijft de Spaanse krant El Periodico donderdagavond.

De deelname van Carapaz aan het criterium had wellicht geheim kunnen blijven voor zijn werkgever, ware het niet dat de Ecuadoraan zondag in de voorlaatste ronde van de wedstrijd onderuit ging. Aanvankelijk leken de gevolgen van zijn buiteling beperkt te blijven, maar donderdag overdag werd duidelijk dat Carapaz zijn rechterschouder serieus gekneusd heeft en dat hij ook nog enkele andere kneuzingen opliep.

Vuelta

De aard daarvan is zodanig dat hij niet kan starten in de Ronde van Spanje die zaterdag begint en waarin hij samen met Alejandro Valverde en Nairo Quintana de Movistar-ploeg aan zou voeren. Het zou bovendien de laatste grote ronde van Carapaz zijn voor zijn Spaanse werkgever, want volgend seizoen verhuist hij naar Team Ineos. El Periodico schrijft donderdagavond alvast dat de Ecuadoraan de Vuelta nu verliest voor ‘een handvol euro’s’. 

Carapaz eindigde vorige zaterdag nog als derde in de Ronde van Burgos. Volgens El Periodico was het de bedoeling van Movistar dat hij zich daarna in zijn Spaanse woonplaats Pamplona zou voorbereiden op de Vuelta. In plaats daarvan reisde Carapaz echter naar Etten-Leur, iets wat Movistar nooit toegestaan zou hebben, aldus El Periodico.  Het startgeld dat hij daar kreeg, 20.000 euro, zou niet te verwaarlozen zijn geweest als het zijn deelname aan de Vuelta niet in gevaar had gebracht, schrijft de krant.

Dat deed het dus wel. Of de affaire nog een staartje krijgt voor Carapaz is niet duidelijk. 

  1. Van Vleuten wil nu regenboogtrui die ze ‘het hele jaar kan showen’
    WK in Yorkshire

    Van Vleuten wil nu regenboog­trui die ze ‘het hele jaar kan showen’

    Na ruim twee weken van relatieve rust verdedigt Annemiek van Vleuten dinsdag in Yorkshire bij de WK wielrennen haar wereldtitel op de individuele tijdrit. Het is haar eerste hoofddoel, maar voor de Wageningse wacht vier dagen later in de wegrace een misschien nog wel grotere uitdaging. Dan is de prijs een regenboogtrui die je het hele jaar kunt showen. ,,Ik ga voor allebei, maar als ik moet kiezen dan is het toch die laatste.”