Wetenschapper: We moeten stoppen met ons gendertoneelstukje
Video,,We zijn niet vrouw, we doen vrouw.'' In de genderstudies is het een bekend concept. Wij spelen allemaal een toneelstukje. In onze maatschappij hebben we afspraken met elkaar gemaakt hoe jij je als vrouw of man moet gedragen. Maar van nature hoeft dit helemaal niet zo te zijn. Sociaal wetenschapper Linda Duits (Universiteit Utrecht) onderzoekt hoe het spelen van deze genderidentiteit precies in zijn werk gaat.
Onze wereld is ingedeeld in een strikte tweedeling, je bent een man of je bent een vrouw. Theeleuten en nagellak is voor vrouwen, voetbal en sportwagens zijn voor mannen. We willen graag representatief overkomen en spelen dan ook de rol van ‘vrouw’ of van ‘man’. Het is een constructie die wij zelf bedacht hebben, maar deze kan ook grote gevolgen hebben. Je kunt niet zomaar je eigen rol kiezen en mensen kunnen zich niet altijd identificeren met de rol die ze hebben opgekregen vanuit de maatschappij.
Een belangrijk onderscheid dat hierbij gemaakt moet worden, is dat er een verschil is tussen geslacht en gender. Onder geslacht verstaan we jouw biologische kenmerken, je bent een man óf een vrouw. Gender verwijst naar de culturele constructie, mannelijkheid en vrouwelijkheid. In onze maatschappij zijn geslacht en gender direct aan elkaar gekoppeld. Op het moment dat je geboren wordt als meisje, liggen de poppen en prinsessenjurkjes al klaar en is er al beslist dat jij voortaan naar het vrouwentoilet zal gaan.
Identiteit
Bij je geboorte krijg je dus automatisch een identiteit toegeschreven, die bepaalt wat jij de rest van je leven leuk moet vinden en welke kleding je mag dragen. Als maatschappij houden we graag vast aan typische man-vrouwbeelden. Maar volgens genderonderzoekers zijn deze kenmerken van nature helemaal niet zo bepaald. Een ander goed voorbeeld is Ryanne van Dorst van het programma Geslacht. Zij werd met onduidelijke geslachtskenmerken geboren. Haar artsen hebben als het ware besloten dat ze een meisje moest zijn en haar hiermee direct de rol van ‘vrouw zijn’ opgelegd.
De afspraken die wij gemaakt hebben, kunnen dus tot problemen leiden. Het lichaam zorgt ervoor dat niet iedereen zomaar een performance kan kiezen. Jongens dragen geen nagellak, want zo hebben we dat afgesproken. Als je als meisje van voetbal houdt, word je gezien als een ‘jongensmeisje’ en ben je anders. We zouden dan ook een stap vooruit moeten zetten en onze biologische kenmerken niet zomaar laten bepalen welk toneelstukje we moeten spelen.
Dit is een wekelijkse bijdrage van de Universiteit van Nederland.
De Universiteit van Nederland heeft vanaf nu ook een podcast. Vind ze terug op Spotify (http://bit.do/UvNL-Spotify) en iTunes (http://bit.do/UvNL-iTunes).
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Onderzoek: 70 procent van opgenomen coronapatiënten na jaar nog niet hersteld
Van de mensen die in het ziekenhuis zijn opgenomen met een coronabesmetting is ruim 70 procent na een jaar nog niet volledig hersteld. Dat komt naar voren uit Brits onderzoek dat is gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift The Lancet Respiratory Medicine. -
Waarom we steeds vaker een lekke band hebben op vakantie
Auto's hebben steeds vaker een lekke band in het buitenland. Tien jaar geleden ging het in 20 procent van de pechgevallen in het buitenland om een lekke band, nu is dat 29 procent. Dat meldt de Belgische mobiliteitsorganisatie VAB. -
PREMIUMhuisarts vertelt
Op bezoek bij meneer Lobi: ‘Uw vrouw zegt dat u verslaafd bent geraakt aan de bank’
Voor onze rubriek Huisarts Vertelt schrijft Rutger Verhoeff wekelijks over patiënten die hem raken. -
Ruimtestation ISS moet uitwijken voor puin van kapotgeschoten Sovjetsatelliet
Het Internationaal Ruimtestation ISS heeft donderdagavond moeten uitwijken voor schroot van een zeven maanden geleden door de Russen kapotgeschoten Sovjetsatelliet. Dat heeft het hoofd van het Russische ruimtevaartbureau Roscosmos, Dmitri Rogozin, op Telegram gemeld. -
Zo ontmoedigt je smarthome inbrekers tijdens je vakantie
Vakantie is fijn, maar voor veel mensen kan het achterlaten van hun huis ook veel stress opleveren. Ben jij bang voor inbrekers, heb je huisdieren die niet mee mogen of verwacht je post terwijl jij in een tropisch oord zit? Dan bieden deze smarthometoepassingen soelaas.
-
PREMIUMCantino-planisfeer
Was deze kaart zijn tijd te ver vooruit?
Het is een steen in de vijver. Onderzoek van Roel Nicolai, verbonden aan de Universiteit van Utrecht, wijst uit dat de oudste zeekaart waar heel Afrika op staat niet kan zijn gemaakt door Portugese ontdekkingsreizigers in de 15de eeuw. Maar door wie dan wel? -
PREMIUMVideo
Raket staat op punt van neerstorten op de maan: wat voor impact heeft dat?
Naar alle waarschijnlijkheid stort vrijdag rond 13.25 uur Nederlandse tijd een raket neer op de maan. Volgens data-analist Bill Gray is het de eerste keer dat een stuk ruimteafval de maan zal raken. Interessant, maar ‘echt een big deal’ is het niet, aldus deskundigen. -
Universiteit van Nederland komt met wekelijkse serie op onze site en app over actuele wetenschappelijke thema’s
De Universiteit van Nederland, een samenwerkingsverband tussen veertien Nederlandse universiteiten, komt met een gloednieuwe serie. Iedere week zie je op dinsdag op onze website een nieuwe aflevering van ‘De Werkplaats’. In de Werkplaats leggen Nederlandse wetenschappers actuele onderwerpen op de wetenschappelijke werkbank. Wat klopt er van en wat is volstrekte onzin?