‘Vergeten maanastronaut’ Michael Collins (90) had spijt dat hij te oud was voor een missie naar Mars
1930-2021Astronaut Michael Collins is op 90-jarige leeftijd overleden. Collins werd ook wel de ‘vergeten astronaut’ genoemd. Hij reisde in 1969 met de eerste bemande maanlandingsvlucht Apollo 11 mee, maar zette nooit een voet op de maan.
Collins bracht de achtdaagse missie door met het besturen van de commandomodule Columbia. Commandant Neil Armstrong en mede-astronaut Edwin ‘Buzz’ Aldrin zetten op 20 juli 1969 - na vertrek vanuit Cape Canaveral in Florida en een reis van 238.000 mijl - de eerste stappen op de maan.
Collins bleef alleen in de commandomodule achter en moest in een baan rond de maan wachten, terwijl zijn twee collega’s met de maanlander Eagle afdaalden naar het maanoppervlak. Hij bevond zich binnen 69 mijl van de maan.
Honderden miljoenen mensen wereldwijd zagen op de televisie dat Armstrong als eerste mens de maan betrad. ,,Een kleine stap voor de mens, een grote stap voor de mensheid”, zei hij. Collins had op dat moment geen radiocontact met de vluchtleiding in Houston. Hij was ‘helemaal alleen met God aan de andere kant van de maan’, schreef hij in zijn memoires.
Geen tv
Pas later, toen hij weer radiocontact had, hoorde Collins dat de landing geslaagd was en dat president Nixon zijn twee collega’s feliciteerde. ,,Ik denk dat je ongeveer de enige persoon in de buurt bent die geen tv-uitzending van deze gebeurtenis heeft”, zei de vluchtleider vanuit Houston. ,,Dat is in orde. Ik vind het niet erg’’, antwoordde hij.
Collins was bijna 28 uur alleen in de commandomodule voordat Armstrong en Aldrin hun taken op het maanoppervlak voltooid hadden en weer opstegen met de maanlander. Collins moest de twee ruimtevaartuigen opnieuw aan elkaar koppelen. Als toen iets mis was gegaan en Aldrin en Armstrong vastzaten op de maan - dat was zijn grootste angst - zou Collins alleen naar de Aarde zijn teruggekeerd.
Gelukkig ging het goed. Op 24 juli plonsde de capsule met Collins, Armstrong en Aldrin in de Grote Oceaan. Na een heldenonthaal in eigen land gingen ze op wereldtournee.
Vaak is Collins gevraagd of hij het jammer vond dat hij niet op de maan was geland. Maar dat was nooit een optie voor hem. Zijn specialiteit lag in het besturen van de commandomodule. Hij vergeleek zijn functie met die van de exploitant van een basiskamp tijdens een bergbeklimmersexpeditie.
,,Ik weet dat ik een leugenaar of een dwaas zou zijn als ik zou zeggen dat ik de beste van de drie Apollo 11-stoelen had, maar ik kan naar waarheid zeggen dat ik volkomen tevreden ben met de plek die ik had”, schreef hij in zijn autobiografie. ,,Deze onderneming is opgezet voor drie mannen, en ik beschouw mijn derde plek even noodzakelijk als een van de andere twee.”
Kwetsbaar
Collins maakte zijn eerste ruimtereis in 1966. Zijn tweede en laatste ruimtevlucht was die met de Apollo 11. Zijn sterkste herinnering daaraan was het kijken naar de Aarde, waarvan hij zei dat die er ‘vredig en sereen’ uitzag, maar ook ‘kwetsbaar’.
,,Als ik terugkijk op Apollo 11, voel ik me meer en meer aangetrokken tot mijn herinnering, niet aan de maan, maar aan de Aarde. De kleine, kleine aarde met zijn kleine zwartfluwelen achtergrond”, zei Collins tijdens de viering van het 50-jarig jubileum van de missie in 2019.
Lichtzinnigheid
Van de drie astronauten was Collins de grappenmaker. Aldrin noemde hem de ‘gemakkelijke kerel die lichtzinnigheid in dingen bracht.’
Over zijn ervaringen schreef hij in 1994 een kinderboek. In het voorwoord drong Collins aan op meer uitgaven voor ruimteverkenning en een bemande missie naar Mars.
‘Ik ben te oud om naar Mars te vliegen, en daar heb ik spijt van’, schreef Collins. ‘Maar ik denk nog steeds dat ik heel veel geluk heb gehad. Ik ben geboren in de dagen van dubbeldekkers en Buck Rogers, leerde vliegen in de vroege jets en bereikte mijn hoogtepunt toen maanraketten voorbijkwamen. Dat is moeilijk te verslaan.’
Collins overleed aan de gevolgen van kanker, meldt zijn familie in een verklaring. ,,Mike ging de uitdagingen van het leven altijd tegemoet met gratie en nederigheid en deed dat ook bij zijn laatste uitdaging”, aldus zijn familie. ,,We zullen hem vreselijk missen. Maar we weten ook hoe gelukkig Mike was met het leven dat hij heeft geleefd.”
Armstrong overleed in 2012 op 82-jarige leeftijd. Collins zei destijds dat hij hem erg zou missen. Aldrin is 91 jaar en woont in de Verenigde Staten.
Bekijk onze trending nieuwsvideo’s in onderstaande playlist:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Kan 't goedkoper?
We betalen minder voor een fles allesreiniger, maar het kan nóg goedkoper
De prijzen stijgen, ook die van onze boodschappen. Elke week bekijken we één product. Betaal je er meer voor en is er een manier om te besparen? Vandaag: allesreiniger. -
podcast
Corina: ‘Ik was blij met de diagnose, er is geen grotere hel dan onverklaarbare kinderloosheid’
Een zwangerschap leidt niet altijd tot een blakende, gezonde baby: per jaar verliezen in Nederland zo’n 25.000 vrouwen een ongeboren kindje. In de podcast Miskraammonologen, een productie van Ouders van Nu, AD en de regionale titels, hoor je de persoonlijke verhalen van deze vrouwen. -
PREMIUM
Studenten TU Eindhoven na expeditie in greep Zuidpoolvirus
Sommige dromen komen uit. Ewout Hulscher en Oscar Mannens liepen voor onderzoek twee weken rond op de Zuidpool. Met vijftien andere studenten van de TU Eindhoven bouwen ze een onbemande Antarctica-rover voor klimaatonderzoek. -
Kijk vanavond even omhoog: er is een ‘superaardbeimaan’ te zien
Vannacht is het niet alleen volle maan maar ook een supermaan. Die volle maan in juni wordt ook wel aardbeimaan genoemd, waardoor je straks een uitzonderlijke combinatie kunt zien: de superaardbeimaan. Maar wat is dat nu precies? -
PREMIUMWetenschap
De hoogte in met ui, wortel en tomaat: verticale landbouw is zuinig met ruimte en water
Verticale landbouw is het telen van de toekomst. In gestapelde kweeklagen in bijvoorbeeld fabriekshallen kunnen ook in de stad gewassen worden geteeld.
-
Universiteit van Nederland komt met wekelijkse serie op onze site en app over actuele wetenschappelijke thema’s
De Universiteit van Nederland, een samenwerkingsverband tussen veertien Nederlandse universiteiten, komt met een gloednieuwe serie. Iedere week zie je op dinsdag op onze website een nieuwe aflevering van ‘De Werkplaats’. In de Werkplaats leggen Nederlandse wetenschappers actuele onderwerpen op de wetenschappelijke werkbank. Wat klopt er van en wat is volstrekte onzin? -
Energierekening
Valentijn (38): ‘Een groot deel van mijn energiekosten wordt vergoed door mijn werkgever’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Valentijn (38) uit Leeuwarden. -
Ook in Nederland gevallen van mysterieuze hepatitis opgedoken bij kinderen
Er zijn nog meer gevallen van een onbekende variant van hepatitis vastgesteld bij jonge kinderen, onder wie ook Nederlandse patiënten. Dat meldt het Europees Centrum voor Ziektepreventie en -bestrijding (ECDC) vanmiddag. Vorige week opende de Wereldgezondheidsorganisatie WHO al een onderzoek naar gevallen van ernstige hepatitis bij kinderen in het Verenigd Koninkrijk.