Twee butskoppen blijken vrouwtjes, raadsel wat ze in Westerschelde deden
De twee butskoppen die vorige week dood aanspoelden, zijn vermoedelijk overleden na een aanvaring met een schip. Dat meldt onderzoeker Lonneke IJsseldijk van de Universiteit Utrecht. Het is een voorlopige conclusie in het onderzoek naar de twee grote spitssnuitdolfijnen, die maandag en dinsdag werden gevonden aan de Zeeuwse kust.
Delen per e-mail
Volgens biologe IJsseldijk, die met een team onderzoek deed, wijzen de verwondingen die de butskoppen hebben op een propellerwond van een boot. Butskoppen zijn grote dolfijnen die normaal gezien in hele diepe wateren leven, dieper dan de Noordzee.
Geamputeerd
De eerste aangespoelde butskop blijkt een volwassen vrouwtje te zijn. ,,Zij had een grote snede over de hele buik”, vertelt IJsseldijk. ,,Tot in de buikholte zelf.” Het tweede kadaver spoelde ook in de Westerschelde aan. Dit dier had 'een staartamputatie, maar dat begon al midden op het lijf’. Later spoelde een gedeelte van de achterkant van de dolfijn aan. De staart is niet gevonden.
Het vermoeden was eerst dat het tweede dier een jong zou zijn. Aangezien eind augustus twee butskoppen (waaronder een jong) in de Oosterschelde waren gezien. Maar het tweede dier blijkt ook een volwassen vrouwtje. ,,Dus denken we dat moeder en jong nog ergens ronddwalen”, zegt IJsseldijk.
We gokken dat ze 6000 kilo weegt
‘Zo zwaar als een koe’
Het is vrijwel onmogelijk de leeftijd van de dieren te schatten. Wel konden de onderzoekers de dieren meten en wegen. ,,Hoewel ze enorm zwaar en groot zijn.” Zo blijkt het eerste vrouwtje bijna 7 meter lang te zijn. ,,We gokken dat ze 6000 kilo weegt.”
Het tweede dier kwam in twee delen. Het eerste stuk was 4,5 meter lang, het andere 1,5 meter. ,,En dan missen we nog de staart. Dus dit dier was bijna 8 meter lang. Alleen al de kop woog 400 kilo. Dat is zo zwaar als een koe.”
Grote kracht
De voorlopige bevinding van de Utrechtse faculteit Diergeneeskunde is dat de verwondingen met grote kracht zijn toegebracht. ,,Daar past een wond van een scheepsschroef goed bij. Daarbij bedenkend dat de dieren zich bevonden op een plek waar het druk is met varende schepen.” De onderzoekers wachten nog op de uitslag van microscopisch onderzoek. Die moet meer zekerheid geven.
De dubbele stranding gooit de vraag op wat de dieren in de ondiepe Noordzee deden. Van butskoppen is niet veel bekend, wel dat ze op twee kilometer diepte naar hun prooi zoeken. Het is daarom ook zeldzaam dat er een butskop aanspoelt. De laatste stranding in Nederland dateert van 1993.
Meer strandingen
We kunnen moeilijk zien wat er in hun leefgebied is gebeurd en waarom de dieren hierheen zijn afgedwaald
,,Het is een lastige vraag”, benadrukt IJsseldijk. ,,Wij zien hier alleen hun dood. Maar we kunnen moeilijk zien wat er in hun leefgebied is gebeurd en waarom de dieren hierheen zijn afgedwaald.”
De overlijdens passen in het plaatje van meerdere raadselachtige strandingen van spitssnuitdolfijnen de laatste tijd. In Nederland, maar ook in België, Engeland en Ierland. ,,Wat deden die dieren hier? Het wordt nog een uitdaging om daar achter te komen.”
Bekijk hier een interview met Lonneke IJsseldijk na de vondst van de eerste butskop. Het dier wordt steeds vaker gezien in wateren waar het niet thuishoort.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Waarom we het lastig vinden om te accepteren als iemand anders is
Mensen met een afwijking accepteren is niet altijd makkelijk. Logisch, vroeger waren er goede redenen om met enige verbazing te kijken naar iemand die anders was. -
PREMIUMInterview
Hoogleraar over klimaatprobleem: ‘Ik vraag me af of we er over 500 jaar nog zijn’
Decennialang hield hij zich bezig met de ontwikkeling van medicijnen. Maar nu heeft organisch chemicus Jan van Maarseveen als ‘moleculenmaker’ een heel ander doel: nieuwe technologie ontwikkelen om de klimaatcrisis te stoppen. -
Bijzondere dolfijn aangespoeld op Roggenplaat
BURGH-HAAMSTEDE - Op de Roggenplaat - het noordelijke werkeiland van de stormvloedkering - is maandagochtend een dode spitssnuitdolfijn aangespoeld. Dat is bijzonder, want die dieren komen in de Noordzee nauwelijks voor. -
Bijzonder verschijnsel te zien aan de sterrenhemel
Wanneer de winterwolken wijken, is de komende weken een bijzonder verschijnsel te zien aan de sterrenhemel. De planeten Jupiter en Saturnus staan bijna tegen elkaar aan in het hemelgewelf. De afstand tussen de twee punten in de lucht is zo klein, dat ze bijna één 'ster' lijken te worden. -
Gen van neanderthaler ‘schuldig’ aan deel ernstige Covid-gevallen
Genen van neanderthaler-voorouders zouden in sommige gevallen zorgen voor een ernstiger verloop van Covid-19. Dat stellen Duitse onderzoekers in het gerenommeerde natuurwetenschappelijke tijdschrift Nature.
-
PREMIUM
Ook al ‘de baard van Koning Winter’ gespot tijdens het wandelen?
Als je in deze tijd van het jaar in de vroege ochtend door het bos wandelt, dan maak je kans om een zeldzaam en vluchtig natuurfenomeen te spotten in het koude ochtendlicht: de baard van Koning Winter. Maar wat is dat precies? En hoe ontstaat het? Wetenschapsexpert Martijn Peters legt uit. -
Laatste witte giraffe ter wereld krijgt bescherming tegen stropers
Het is nog de enige witte giraffe die voor zover bekend op aarde leeft: een mannetje in een Keniaans natuurreservaat. Maar er zijn zorgen. In maart werden twee soortgelijke giraffes gedood. Daarom is het mannetje nu uitgerust met een gps-tracker. -
Update: 9.00 uur
Tweede butskop dood en zonder staart aangetroffen bij Borssele
BORSSELE - Bij Borssele is gisteravond een tweede butskop gevonden. Het dier is geschat op vier meter lang en een deel van het lijf is vanaf de rugvin geamputeerd. Op basis van de lengte zou dit niet een jong maar een volwassen dier zijn.