Opkomend water maakt van Miami een spookstad

videoJeannette den Boer en Stefan Coppers maken een wereldreis om te ervaren hoe klimaatverandering het dagelijks leven elders op aarde nu al ontregelt. Deze is wekelijks te zien op deze website. Bekijk hierboven aflevering twee over Miami. 

We hebben allemaal weleens een zandkasteel gemaakt op het strand. Naarmate de vloed opkomt realiseer je dat je hem wellicht te dicht bij zee hebt gebouwd. Dan begint je strijd tegen de elementen. Naarstig bouw je een soort slotgracht die de eerste opkomende golven, via een omweg terug naar zee moeten loodsen: tevergeefs.

In een ultieme poging je ‘levenswerk’ te beschermen bouw je nog een hoge dijk, maar met lede ogen zie je hoe je meesterwerk wordt verslonden door de zee.

Volledig scherm
© REUTERS

Dit is de strijd die Miami levert. Den Boer en Coppers gingen met eigen ogen kijken hoe de fancy Amerikaanse badplaats het opkomende zeewater probeert tegen te gaan.

Miami South burgemeester Philip Stoddard wikkelt er geen doekjes om: ,,Delen van mijn stad zullen blijven bestaan, maar grote delen zullen onbewoonbaar worden.” Hij doelt daarmee op de opwarming van de aarde en de daarmee gepaarde stijging van de zeespiegel. Miami ligt laag gelegen en is slecht beschermd.

Kunnen wij ons zandkasteel nog beschermen met een dijk, in Miami lijkt dit vruchteloos. Stoddard: ,,Miami is gebouwd op een ondergrond van koraal, een soort van gatenkaas. Een dijk bouwen heeft dus geen zin omdat het water gewoon door de bodem omhoog komt.”

Tekst gaat verder onder de fotoslider...

Als de temperatuur twee graden stijgt over een langere periode ligt Ocean Drive onder water

Met hoog water staan de straten nu al blank en dat is volgens Stoddard pas het begin. ,,De afgelopen twee jaar steeg het waterpeil 20 centimeter. Die trend zal doorzetten en uiteindelijk zal de stad onverzekerbaar zijn”. Dat wil zeggen: geen verzekeringsmaatschappij zal z’n vingers willen branden aan het verzekeren van peperdure huizen die op het punt staan onder te lopen. ,,De stad zal langzaam veranderen in een spookstad’’, concludeert Stoddard.

Om het water enigszins te bestrijden staan er in Miami honderden pompen die het water, dat uit de putten omhoog komt, terug de zee in te lozen. Het is dweilen met de kraan open. En ironisch genoeg; de pompen worden aangedreven door oude rokende dieselgeneratoren.

De interactieve kaart hieronder laat zien wat er gebeurt met Amerikaanse wereldsteden bij klimaatverandering.