Onderzoekers: Mysterieuze veranderingen in temperatuur Neptunus
Neptunus, de planeet in ons zonnestelsel die het verst weg staat van de zon, heeft te maken met mysterieuze temperatuurveranderingen. Dat blijkt uit nieuw onderzoek van ruimte-experts van de universiteit van Leicester.
Temperaturen in de atmosfeer van de ijsreus - zeventien keer de massa van de aarde - hebben de afgelopen twee decennia onverwachts enorm geschommeld, staat in de studie die is gepubliceerd in Planetary Science Journal.
Een internationaal team van onderzoekers heeft de veranderingen kunnen constateren door alle bestaande thermische infraroodbeelden van Neptunus te combineren die gedurende bijna twee decennia verzameld zijn.
Sinds het begin van betrouwbare thermische beeldvorming in 2003 blijkt de wereldwijd gemiddelde temperatuur in de stratosfeer van Neptunus - de laag van de atmosfeer net boven de actieve weerlaag - tot nu toe met ongeveer 8 graden te zijn gedaald. De onderzoekers hebben geen flauw idee waardoor dat komt. Ze hadden juist een langzame stijging verwacht, gezien de vroege zomerperiode op de planeet.
Seizoenen van meer dan veertig jaar
Neptunus heeft seizoenen, net als de aarde. Gezien de grote afstand tot de zon, doet de planeet er echter meer dan 165 jaar over om een baan rond zijn moederster te voltooien. Dus veranderen de seizoenen langzaam en duren ze elk meer dan veertig aardse jaren. Dat maakt zo’n snelle temperatuurwisseling helemaal bijzonder.
Op de zuidpool van Neptunus onthullen de gegevens een andere en verrassende dramatische verandering. Een combinatie van waarnemingen onthult dat de polaire stratosfeer van Neptunus tussen 2018 en 2020 juist met ongeveer 11 graden is opgewarmd. Dat is nog nooit eerder op Neptunus waargenomen.
Antwoorden op deze mysteries en meer zullen volgens de onderzoekers komen van de James Webb Space Telescope, die later dit jaar beide ijsreuzen in ons zonnestelsel - Uranus en Neptunus - gaat observeren. Zo werd twee jaar geleden een mysterieuze donkere storm op Neptunus waargenomen, breder dan de Atlantische Oceaan, die abrupt compleet van richting veranderde. Nog steeds is onduidelijk waarom.
De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie Nasa wil na tientallen jaren weer naar de planeet Venus. De Amerikanen willen er onder meer achter komen hoe Venus is ontstaan. Tussen 2028 en 2030 staan er twee missies gepland:
Praat mee
Reageren kan onderaan dit artikel. Alleen reacties voorzien van een volledige naam worden geplaatst. We doen dat omdat we een debat willen met mensen die staan voor wat ze zeggen, en daar dus ook hun naam bij zetten. Wie zijn naam nog moet invullen, kan dat doen door rechts bovenaan op onze site op ‘Login’ te klikken.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Nieuwe ontdekkingen Europese telescoop Gaia: bevingen en tsunami’s op sterren
Niet alleen op de aarde komen bevingen voor, dat kan ook op sterren gebeuren. En soms zijn die ‘sterbevingen’ zo hevig dat er een soort tsunami ontstaat van het materiaal waar de ster van gemaakt is. Dat is een van de ontdekkingen die is gedaan met de Europese ruimtetelescoop Gaia. -
Waarom je niet te hard moet werken voor je op vakantie gaat
Gedragspsycholoog Chantal van der Leest bekijkt onze gedragingen op de werkvloer: wie of wat bepaalt onze dagelijkse beslissingen? Vandaag: voorpret. -
Twintig nieuwe manen ontdekt rond planeet Saturnus
Wetenschappers hebben twintig nieuwe manen ontdekt die in een baan rond de planeet Saturnus draaien. Het totaal aantal manen van de planeet (gerekend vanaf de zon de zesde) komt daarmee uit op precies 82. Daarmee breekt Saturnus het record van Jupiter, die voor zover bekend 79 manen heeft. Van de twintig getraceerde Saturnusmanen draaien er drie met de planeet mee. De zeventien andere nieuwelingen gaan tegen de ‘stroom’ in. -
Mogelijk eerste planeet buiten onze Melkweg ontdekt
Voor het eerst lijkt er een planeet te zijn ontdekt in een heel ander sterrenstelsel, dus buiten onze Melkweg. Helemaal zeker is het nog niet, en het is sowieso bijzonder moeilijk om bevestiging te krijgen, maar de metingen kunnen wetenschappers een nieuwe plek bieden om naar planeten te zoeken. -
Energierekening
Ruud is van de variabele contracten: ‘Met de huidige energieprijzen pakt dat wat minder uit’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Ruud Koot (60) uit Amersfoort.
-
PREMIUMWetenschap
De hoogte in met ui, wortel en tomaat: verticale landbouw is zuinig met ruimte en water
Verticale landbouw is het telen van de toekomst. In gestapelde kweeklagen in bijvoorbeeld fabriekshallen kunnen ook in de stad gewassen worden geteeld. -
PREMIUM
Goedkoper op vakantie met een hybride die sneller laadt? Zo (on)zinnig is dat
Steeds meer plug-in hybrides hebben een CCS-laadpoort, waarmee je tussendoor sneller kunt laden en – in theorie – veel meer op stroom kunt rijden. Kun je daarmee echt brandstof (en geld) besparen door onderweg zoveel mogelijk te ‘stekkeren’? We nemen de proef op de som richting Zuid-Frankrijk. -
Universiteit van Nederland komt met wekelijkse serie op onze site en app over actuele wetenschappelijke thema’s
De Universiteit van Nederland, een samenwerkingsverband tussen veertien Nederlandse universiteiten, komt met een gloednieuwe serie. Iedere week zie je op dinsdag op onze website een nieuwe aflevering van ‘De Werkplaats’. In de Werkplaats leggen Nederlandse wetenschappers actuele onderwerpen op de wetenschappelijke werkbank. Wat klopt er van en wat is volstrekte onzin?
0 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageer