Nooit meer keuzestress in de toekomst
VideoMet wie je op een date gaat, is een van de vele beslissingen die je maakt in het dagelijks leven. Swipe je naar links of toch naar rechts? Op een dag maak je al snel tientallen beslissingen waarop je je acties baseert: soms zijn dit grote beslissingen (‘Neem ik die nieuwe baan?’) maar vaker zijn het kleine beslissingen die we niet eens doorhebben (‘Wil ik nog een koffie?’). Zou een computer dat niet beter voor ons kunnen doen?
Volgens wiskundige Tim Baarslag (CWI) is dat nog niet zo’n gek idee. Mensen zijn namelijk bijzonder slecht in het maken van keuzes, dus een beetje hulp van een computer zou niet verkeerd zijn.
Onze beslissingen (groot én klein) komen namelijk voort uit continue onderhandelingen die bepalen of we een stap wel of niet zetten. Denk aan het bieden van een prijs op een nieuw huis, wel of niet akkoord gaan met je salaris of het uitzoeken van een vakantiebestemming met je vrienden. Dit zijn onderhandelingen omdat je bij de meeste beslissingen te maken hebt met een andere partij.
Bij elke beslissing heb je uiteraard je eigen ideale uitkomst, maar de andere partij zal met hele andere wensen aankomen. Tot de juiste deal komen is ontzettend lastig en het is uiteindelijk de beste onderhandelaar die het gelukkigst naar huis gaat. Het is stressvol, frustrerend en emoties brengen ons vaak van de wijs.
Algoritmes
Volgens Baarslag is een computer dan ook veel beter in staat om te onderhandelen dan de mens. Baarslag ontwikkelt algoritmes voor de computer, zodat zij deze belangrijke keuzes straks voor ons kan maken. Het grootste voordeel van een computer ten opzichte van een mens: een computer heeft geen last van emoties. Ze hebben een beter overzicht van alle opties die er zijn en kunnen de mogelijke uitkomsten met elkaar vergelijken.
Een van de toepassingen die Baarslag daarbij gebruikt is de 37 procent- regel. Een eeuwenoud algoritme afgeleid van de oude astronoom Johannes Kepler uit 1613. Dit algoritme wijst standaard de eerste 37 procent van alle opties blind af. Het idee is dat je hierdoor een rij aan mogelijke opties hebt, zodat je weet wat voor vlees je in de kuip hebt. Hierna kun je de eerste beste optie kiezen die de voorafgaande 37 procent overtreft.
Algoritmes zoals deze kunnen in vele opzichten een oplossing bieden. Niet alleen bij het bepalen van de juiste prijs voor je nieuwe huis, maar ook bij de komst van zelfrijdende auto’s. Auto’s onderhandelen dan zelf met elkaar wie er op dat moment voorrang krijgt. Verkeerslichten zijn dan overbodig. En wie weet, zorgt zo’n algoritme er straks voor dat je pas na de eerste 37 procent mogelijke matches naar rechts swipet en bepaalt de computer dus eigenlijk met wie jij datet.
Dit is een wekelijkse bijdrage van de Universiteit van Nederland.
De Universiteit van Nederland heeft vanaf nu ook een podcast. Vind ze terug op Spotify (http://bit.do/UvNL-Spotify) en iTunes (http://bit.do/UvNL-iTunes).
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Video
Dit is waarom hogeropgeleiden stiekem naar Frans Bauer luisteren
Zie jij het als een guilty pleasure als je meezingt met Frans Bauer? Ben je hoger opgeleid? Dan is de kans groot dat je hier niet te koop mee loopt op je werk of bij medestudenten. Peter Achterberg (Tilburg University) vertelt in dit college bij de Universiteit van Nederland waarom dat is. -
Universiteit van Nederland komt met wekelijkse serie op onze site en app over actuele wetenschappelijke thema’s
De Universiteit van Nederland, een samenwerkingsverband tussen veertien Nederlandse universiteiten, komt met een gloednieuwe serie. Iedere week zie je op dinsdag op onze website een nieuwe aflevering van ‘De Werkplaats’. In de Werkplaats leggen Nederlandse wetenschappers actuele onderwerpen op de wetenschappelijke werkbank. Wat klopt er van en wat is volstrekte onzin? -
Nederlandse onderzoekers vinden microplastics in menselijk bloed: ‘Een doorbraak’
Voor de eerste keer ooit zijn er microplasticdeeltjes gevonden in het bloed van mensen. Een onverwachte ontdekking? Nee. Maar een wetenschappelijke doorbraak is het zeker, vertellen Nederlandse onderzoekers aan de Vrije Universiteit in Amsterdam. -
PREMIUM
Altijd maar reizen voor je werk, is dat nou wel zo leuk? ‘Moest wel eens een verjaardag van mijn kind missen’
Elke dag na je werk naar huis, dat is niet voor iedereen de realiteit. Deze drie Nederlanders waren soms vaker onderweg dan thuis. Hoe is het om veel te reizen voor je baan en hoe gaat het thuisfront daarmee om? -
Zo deel je zo min mogelijk persoonlijke data met Facebook
Steeds meer mensen maken zich zorgen over wat Facebook met hun persoonlijke data doet. Met onderstaande tips hou je zoveel mogelijk informatie privé.
-
Tachtig procent van de Europese automobilisten kent dit waarschuwingssymbool niet
Waarschuwingssymbolen in de auto die aangeven dat er iets mis is, kunnen in de loop van de tijd veranderen, vooral wanneer de techniek aan boord verandert. De opkomst van hybrides en elektrische auto's kan voor een hoop verwarring zorgen. -
PREMIUM
De oermens was niet zo primitief als hij altijd is afgeschilderd
Hoe is de menselijke beschaving ontstaan? We hebben allemaal wel een beeld: het begon met jagers en verzamelaars en toen…. Nu is er een boek uitgekomen waarin staat dat dit beeld helemaal niet klopt. -
PREMIUMdierenmens
Nummer 25 is een aaibare kolos uit de oertijd
In de rubriek Dierenmens schrijft Annemarie Haverkamp over dieren met een verhaal. Deze week de grootste landschildpad ter wereld.