Volledig scherm
De nieuwe, gedetailleerde kaart van Antarctica. © National Geospatial-Intelligence Agency.

Nieuwe kaart van Antarctica legt alle geheimen van het continent bloot

Wetenschappers zijn erin geslaagd om van Antarctica het best in kaart gebrachte continent op aarde te maken. Met de nieuwe, zeer gedetailleerde kaart hopen ze de klimaatverandering en zeespiegelstijging beter te begrijpen. 

Wetenschappers van de Ohio State University en de University of Minnesota hebben naar eigen zeggen de beste, meest complete en nauwkeurigste kaart ooit gemaakt van het ijzige continent aan de onderkant van de aarde. Daarmee is nu tot op twee meter nauwkeurig te zien hoe het oppervlak er precies uitziet.

,,Tot nu toe waren de kaarten van de planeet Mars gedetailleerder dan die van Antarctica’’, verduidelijkt Ian Howat, hoogleraar aardwetenschappen aan de Ohio State University. ,,Nu is Antarctica het best in kaart gebrachte continent op aarde.’’

De kaart maakt gebruik van satellietbeelden met een hoge resolutie om het continent ‘verbluffend gedetailleerd’ weer te geven. Hij biedt ook een nieuwe kijk op klimaatverandering en helpt onderzoekers de precieze hoogte van elke berg te achterhalen. 

Quote

Tot nu toe waren de kaarten van de planeet Mars gedetail­leer­der dan die van Antarctica

3 biljoen ton ijs verdwenen

,,Aangezien Antarctica de hoogste, droogste en een van de meest afgelegen plaatsen op aarde is, hebben we nu een goed topografisch model om in de toekomst vergelijkingen te maken’’, zegt Paul Morin, onderzoeker aan de Universiteit van Minnesota.

Quote

Met de kaart kunnen we het smeltende ijs beter controle­ren dan ooit tevoren

Door de opwarming van de aarde is het landschap de afgelopen decennia drastisch veranderd. Sinds 1992 is er meer dan 3 biljoen ton ijs uit Antarctica gesmolten, zo bleek uit een onderzoek eerder dit jaar.

,,Met de kaart kunnen we het smeltende ijs beter controleren dan ooit tevoren’’, zei Morin. ,,Dat zal ongetwijfeld helpen om de impact van de klimaatverandering en zeespiegelstijging te begrijpen. We zullen het nu ook bijna levensecht kunnen waarnemen.”

Niet alleen op de Noordpool, maar ook op Antarctica smelt het ijs snel:

  1. Schatrijke Arabier laat voor drinkwater ijsberg van Zuidpool naar emiraat slepen

    Schatrijke Arabier laat voor drinkwater ijsberg van Zuidpool naar emiraat slepen

    Abdulla Alshehi, een zakenman uit de Verenigde Arabische Emiraten (VAE), heeft een plan ontwikkeld om een ijsberg vanaf de zuidpool naar het emiraat Fujairah te laten slepen. Het bevroren megablok – 2 kilometer lang, 500 meter breed, 400 meter hoog en nog eens 600 meter onder de zeespiegel – moet het golfstaatje van vers drinkwater voorzien. Eind dit jaar begint een test met een kleine ijsberg die met een schip naar Kaapstad in Zuid-Afrika of anders Perth in Australië zal worden getrokken. Kosten van die proef: een slordige 62 miljoen euro.