Nasa gaat darten in de ruimte: sonde moet asteroïde een zetje geven
De Amerikaans ruimtevaartorganisatie Nasa maakt zich op voor een volgend huzarenstukje: darten in de ruimte. Na sondes naar en langs elke planeet in ons zonnestelsel te hebben gestuurd, brengt Nasa op 24 november een sonde op ramkoers. Niet met een planeet, maar met een asteroïde genaamd Didymos. Preciezer nog: diens maantje Dimorphos.
Het is voer voor sciencefictionfilms: een stuk ruimtepuin uit de krochten van het heelal bedreigt de aarde en het voortbestaan van de mensheid. Ten langen leste worden raketten, liefst uitgerust met een arsenaal aan kernbommen, op de buitenaardse bezoeker afgestuurd om hem in duizend stukjes te blazen of minstens de ruimte in te caramboleren. De vraag rijst of dit in het echt ook zou werken.
Wetenschappers willen daarom testen of ze zwerfkei Dimorphos van baan kunnen laten veranderen middels de inslag van een raket. Overigens vormen zowel Didymos (780 meter doorsnee) als Dimorphos (150 meter doorsnee) op 11 miljoen kilometer van de aarde geen gevaar. Beiden komen op geen enkel moment binnen de omloopbaan van onze planeet. In ruimtetermen zijn ze toch relatief dichtbij.
Lees verder na de illustratie
14.000 kilometer per uur
Op 24 november blaast de Double Asteroid Redirection Test, of kortweg Dart, vanaf ruimtebasis Vandenberg in Californië aan boord van een SpaceX Falcon 9-raket het oneindige zwerk in. Het is pas echt ‘raak’ in september volgend jaar. Dan moet de sonde de kleinste van de twee asteroïden van het dubbelsysteempje - Didymos betekent 'tweeling’ in het Grieks’ - met een snelheid van 14.000 kilometer per uur vol raken.
Navigatiesoftware en een camera zullen ervoor zorgen dat Dart zijn doel exact op de juiste plek raakt. Die botsing zal Dimorphos niet verpulveren, maar geeft hem een zetje. Het ruimteduwtje zorgt ervoor dat het maantje zijn rondjes rond grote broer Didymos een paar minuten sneller gaat draaien. Of dat gelukt is, zal pas na een paar jaar blijken. De impact veroorzaakt een stofwolk die waarnemingen een tijdje bemoeilijkt.
Lees verder na de illustratie
Toekomst veiligstellen
Telescopen over heel de wereld zullen helpen om het succes van de Dart-missie vast te stellen. Als de opzet slaagt, is het de eerste keer dat mensen de baan van een ruimteobject meetbaar veranderen. Mogelijk zal een dergelijke missie ooit onze toekomst veiligstellen. ,,Dart is een eerste stap om methodes te testen die gevaarlijke asteroïden van koers kunnen veranderen”, zegt Nasa-projectleider Andrea Riley.
In 2024 vertrekt een andere missie richting Didymos en Dimorphos. De Europese ruimtevaartorganisatie ESA lanceert dan de Hera-sonde. Dat ruimtevaartuig komt in 2026 bij de asteroïden aan om wat nauwkeuriger poolshoogte te nemen. Zo zal met twee kubusvormige satellietjes worden gekeken naar de krater die Dart in Dimorphos heeft geslagen en wat dat met de massa van het maantje heeft gedaan.
Riley: ,,Gevaarlijke asteroïden zorgen wereldwijd voor hoofdbrekens, dus zijn we heel enthousiast om samen met onze Europese collega’s zo veel mogelijk data te verzamelen.’’ Ruimtevaartorganisaties houden ruimtekeien die binnen een radius van 50 miljoen kilometer van de aarde komen - Near Earth Objects - nauwlettend in de gaten. Van een Armageddon-scenario is nog geen sprake. Echter... je kunt maar voorbereid zijn.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Langste bliksemflits ooit gemeten strekte zich uit over drie staten in de VS
Twee bliksemrecords zijn twee jaar geleden gebroken boven Noord- en Zuid-Amerika. De langste bliksemflits ooit gemeten was volgens de Wereld Meteorologische Organisatie (WMO) bijna 770 kilometer en strekte zich uit over drie staten in de VS. -
PREMIUMwetenschap
Hubble’s toegift onthult vroege heelal: ontdekking ster Earendel verrast astronomen
De Hubble ruimtetelescoop levert in zijn nadagen nog een indrukwekkend kunststukje af: de ontdekking van een ster die nu op een recordafstand van 28 miljard lichtjaar staat en geheimen kan ontsluieren over de begintijd van het heelal. -
PREMIUMmantelzorg
‘Ik heb het idee dat ze het op mijn werk zien alsof ik twee extra vrije dagen heb’
Werk combineren met de zorg voor een van je ouders of kind, veel Nederlanders doen het. Makkelijk is het allesbehalve. 10 procent van de werkende mantelzorgers denkt na over stoppen met werken. Wat kun je doen om het vol te houden? -
PREMIUM
De rentes gaan weer omhoog, wat betekent dat voor ons spaargeld?
De tijd van negatieve rentes lijkt voorbij. Wereldwijd moet weer betaald worden voor geleend geld. Wie profiteert daarvan en wie betaalt de rekening? Vier vragen over de stijgende rente. -
video
Rusland stuurt raket met acteurs naar ISS voor eerste échte ruimtefilm, Tom Cruise wil ook
Het internationaal ruimtestation ISS wordt normaal bewoond door wetenschappers en technici, maar Rusland stuurt nu voor het eerst ook een actrice en een regisseur door de ozonlaag om de zwevende ruimtebunker om te toveren tot heuse filmstudio.
-
De zin en onzin van een digitaal notitieblok
Ze duiken steeds vaker op, digitale notitieblokken: tablets puur om aantekeningen op te maken. Waarom kan dit handiger zijn dan pen en papier? -
video
Legendarisch scheepswrak mislukte ontdekkingsreis 1915 ontdekt bij Antarctica
Onderzoekers hebben voor de kust van Antarctica het wrak gevonden van een schip dat ruim een eeuw geleden zonk. Het gaat om de Endurance van de Britse ontdekkingsreiziger Ernest Shackleton, wiens mislukte expeditie wereldberoemd is omdat alle 28 opvarenden het overleefden. -
VIDEO
Eerste ‘burgervlucht’ SpaceX veilig geland in Atlantische Oceaan
De SpaceX-raket met vier passagiers is in de nacht van zaterdag op zondag net na 01.00 uur zoals gepland in de Atlantische Oceaan geplonsd. Daarmee is de eerste ruimtemissie met aan boord louter niet-professionele astronauten met succes afgesloten.