Volledig scherm
© AP

NASA doet ultieme poging om contact met verstomde marslander Opportunity te herstellen

Het Amerikaanse ruimteagenschapt NASA gaat een laatste poging doen om het contact met marslander Opportunity te herstellen. Het karretje heeft al acht maanden niks meer van zich laten horen. Door een enorme stofstorm kon de batterij van de Opportunity niet worden opgeladen met de zonnepanelen.

De pogingen om het contact te herstellen, gaan vanavond (Amerikaanse tijd) van start. Morgen volgt een persconferentie over de bevindingen. Als het stil blijft aan de andere kant van de lijn dan geeft NASA de marsrover - veertien jaar na de landing op Mars - op. 

De Opportunity is de lander die het het langst heeft volgehouden op de rode planeet. De marslander haalde ook een ander record: het kleine rijdende laboratorium van de Amerikanen legde de meeste kilometers af op een andere planeet.

Lees door onder de foto.

Volledig scherm
Een foto van 22 maart 2016: de schaduw van de Opportunity op Mars. Ook zijn de wielsporen van de marslander te zien. © AP

Water

De Opportunity moest op Mars sporen van water vinden. Dat lukte al binnen enkele weken na de landing: in de bodem rond de landingsplek bleken mineralen te zitten die op aarde alleen ontstaan in water. 

Nader onderzoek wees uit dat de Opportunity op de kustlijn van een opgedroogde zoute zee stond. Later vond de verkenner nog meer bewijs dat er miljarden jaren geleden water heeft gestroomd op Mars.

Jason Major on Twitter

NASA will discuss the status of Opportunity in a media briefing at 2 p.m. EST (11 a.m. PST) Wednesday, Feb. 13 https://t.co/YSuf8PdyNr Nothing I have heard, seen, or am now seeing indicates this will be happy news. 😢 I so hope I'm wrong. #WakeUpOppy

Volledig scherm
© AP