Volledig scherm
PREMIUM
André Hazes in Ahoy 2019 Andre Hazes © Marcel Wagenaar

Leven alsof het je laatste dag is: een goed idee?

Pieter Hulst en Gijs Groenteman ontleden om de beurt teksten van Nederlandstalige hits. Ze geven, al dan niet met de hulp van de wetenschap, antwoorden op vragen die die nummers oproepen.

Leef alsof het je laatste dag is. Op het eerste gezicht een uitstekend idee. Eindelijk je naasten laten weten hoeveel je écht van ze houdt, uit eten gaan bij het chicste restaurant dat je kunt bedenken, vijf toetjes tegelijk bestellen... Toch is het advies van Dré Hazes nogal kort door de bocht. Probeer het maar eens, u houdt het nog geen week vol. Vermoeid, blut en ongezond zult u thuiskomen en uw oude leven hervatten. En stelt u zich eens een wereld voor waar iedereen leeft alsof het zijn laatste dag is: vuilnismannen laten de boel de boel, boeren laten het graan vergaan, artsen hangen hun stethoscoop aan de wilgen. We kunnen alleen leven alsof het onze laatste dag is, als anderen dat niet doen.

 1. De Monocerotiden komen eraan! Nu maar hopen dat we ze kunnen zien
  Meteorenregen

  De Monoceroti­den komen eraan! Nu maar hopen dat we ze kunnen zien

  De Monocerotiden komen eraan! ‘De wát’, vraag je je wellicht af. Juist, de Monocerotiden. Een zwerm meteoren die doorgaans voor weinig vuurwerk zorgt. Dit jaar is dat naar verwachting anders. In de late nacht van donderdag en vroege ochtend van vrijdag zouden er tientallen, zo niet honderden, meteoren te zien moeten zijn. De grootste piek duurt niet veel langer dan 11 minuten. Dus opletten geblazen, want het is voorbij voor je het weet.
 2. Hondenjaar toch niet hetzelfde als zeven mensenjaren: zo bereken je de ‘echte’ leeftijd van je viervoeter

  Hondenjaar toch niet hetzelfde als zeven mensenja­ren: zo bereken je de ‘echte’ leeftijd van je viervoeter

  Wetenschappers hebben een nieuwe methode ontwikkeld om de ‘echte’ mensenleeftijd van honden te berekenen. In plaats van een simpele rekensom bekijken ze de verandering in het dna van de hond en leggen ze die naast het veranderende dna van de mens. Daarna volgt een veel lastigere rekensom. Het wijdverbreide idee dat de mensenleeftijd van jouw hond zijn ‘eigen leeftijd keer zeven' is, kan daarmee in de prullenbak.