Volledig scherm
PREMIUM
© AD Graph TU

Kogel is verleden tijd: het laserwapen verovert het slagveld

Een schot kost minder dan een dollar, is sneller bij zijn doel dan een kogel en altijd raak. De intrede van het laserwapen op het slagveld lijkt niet meer te stuiten. In een streng bewaakt laboratorium test TNO voor Defensie de eerste Nederlandse lasers.

Een paar seconden. Langer is niet nodig om zelfs het sterkste staal te laten smelten met de onzichtbare lichtbundel. Onderzoekers van het High-Energy Laser Lab, onderdeel van TNO, hebben net het systeem uitgeschakeld in een betonnen bunker van het laboratorium in Ypenburg, maar de centimeters dikke staalplaat gloeit nog na van de hitte die de laser heeft veroorzaakt. Precies in het midden zit een perfect rond gaatje. Het pantserstaal staat hier weliswaar in een testopstelling, maar als dit een tank zou zijn geweest, had de vijand een serieus probleem.

  1. Waarom zeggen alle psychiaters ‘ja’ tegen mdma?
    Video

    Waarom zeggen alle psychia­ters ‘ja’ tegen mdma?

    Mdma is al jaren de populairste partydrug in Nederland. Ondanks dat het op de opiumlijst staat, zien wetenschappers ook de medische potentie. De positieve effecten van mdma - het maakt je socialer en minder geremd - zouden namelijk ook kunnen helpen bij de behandeling van psychiatrische stoornissen. Psychofarmacoloog Kim Kuypers (Universiteit Maastricht) onderzoekt dit. ,,De sociale effecten van mdma zou de gesprekken tussen patiënt en psychiater ten goede kunnen komen.”