Volledig scherm
De Hayabusa2 ruimtesonde in een impressie van het Japanse ruimtevaartagentschap Jaxa. © EPA/JAXA

Japanse sonde landt op asteroïde Ryugu

De sonde Hayabusa2 is erin geslaagd om vrijdagochtend (Japanse tijd) kort neer te strijken op asteroïde Ryugu. Dat zegt het Japanse ruimtevaartagentschap Jaxa, dat de delicate missie met extreme voorzichtigheid aanpakt.

,,We moeten nog de diverse gegevens analyseren die we geleidelijk aan binnenkrijgen, eer we kunnen bevestigen dat het een succes is, maar we denken dat dit het geval zal zijn’’, zei een Jaxa-woordvoerder. De asteroïde Ryugu bevindt zich op 340 miljoen kilometer van de aarde, wat verklaart waarom het enige tijd duurt voordat de gegevens in het controlecentrum van de missie in Sagamihara, bij Tokio, binnenkomen.

De Hayabusa2 zette de landing op Ryugu donderdag in om 13.15 uur (5.15 uur in Nederland), met enige vertraging. Maar de sonde raakte de asteroïde uiteindelijk één uur eerder dan gepland. Zoals de bedoeling was, bleef ze maar enkele seconden op Ryugu. Het zou binnen een paar dagen duidelijk moeten worden of de monsters die van de bodem zijn gemaakt, bruikbaar zijn.

Lange reis

Het avontuur van de Hayabusa2 begon op 3 december 2014. De sonde begon toen aan een lange reis van 3,2 miljard kilometer, een reis die nog lang niet voorbij is.

Het duurde exact drie jaar en tien maanden om de bestemming te bereiken. In juni 2018 stabiliseerde de sonde zich op twintig kilometer van Ryugu, een zeer oude asteroïde in de vorm van een diamant, die ten tijde van de vorming van het zonnestelsel ontstaan zou zijn.

Robot afgeworpen

De sonde wierp in oktober de kleine Duits-Franse robot Mascot af op de asteroïde. Die werkte meer dan zeventien uur om de samenstelling van de bodem van het primitieve rotsachtige lichaam te analyseren. Gehoopt wordt om zo beter de vorming van het zonnestelsel te begrijpen.

Het ultieme doel is om de kennis over ons zonnestelsel te versterken ,,om beter het ontstaan van leven op aarde te begrijpen’’, zegt Jaxa.

Volledig scherm
Medewerkers van het Hayabusa2-project reageren geëmotioneerd als duidelijk wordt dat de sonde geland is op de asteroïde Ryugu. © AP