Hond aan je zijde? 24 procent minder kans op vroegtijdig overlijden
Wie een hond heeft, leeft langer. Dat blijkt uit twee studies die gepubliceerd werden in Circulation, het vakblad van de American Heart Association. De gevolgen zijn het grootst bij alleenstaanden.
Delen per e-mail
Hondeneigenaars hebben maar liefst 24 procent minder kans om vroegtijdig te overlijden. Vooral ons hart vaart er blijkbaar wel bij: mensen die het gezelschap hebben van een hond, hebben 31 procent minder kans om te overlijden als gevolg van hart- en vaatziekten. Het verschil is nog opvallender bij patiënten die een hartaanval krijgen: hun risico op overlijden als gevolg daarvan ligt 65 procent lager dan bij mensen die geen hond hebben.
Die resultaten komen voort uit een meta-analyse van tien studies, die samen de gegevens bevatten van 3,8 miljoen mensen uit de VS, Canada, Scandinavië, Nieuw-Zeeland, Australië en het Verenigd Koninkrijk.
Gezondheidsvoordelen
,,Onze bevindingen tonen aan dat een hond hebben in verband staat met langer leven”, vertelt Caroline Kramer, assistent-professor geneeskunde aan de Universiteit van Toronto. ,,Hondenbezit wordt in voorgaande onderzoeken gelinkt aan toegenomen fysieke beweging, lagere bloeddruk en betere cholesterol. Bijgevolg zijn de bevindingen dat mensen die honden hebben langer leven en hun risico op sterfte door hart- en vaatziekten kleiner is.”
In een volgende stap moet nu onderzocht worden wat het effect is van de adoptie van een hond voor hart en bloedvaten en wat de sociale en psychologische voordelen zijn van het bezit van een hond, aldus Kramer.
Alleenstaanden
Uit een tweede studie onder 182.000 mensen tussen 40 en 85 jaar oud die tussen 2001 en 2012 een hartaanval of beroerte kregen, blijkt dat vooral alleenstaanden wel varen bij het gezelschap van een hond: wie alleen woont met zijn trouwe viervoeter, heeft 33 procent minder kans op een nieuwe hartaanval en 27 procent minder kans op een nieuwe beroerte, in vergelijking met alleenstaanden zonder hond. Ter vergelijking: wie samenwoont met een partner of kind, heeft respectievelijk vijftien procent en twaalf procent minder kans om opnieuw een hartaanval of beroerte te krijgen.
,,We weten dat sociaal isolement een grote risicofactor is voor gezondheidsproblemen en vroegtijdig overlijden”, zegt Tove Fall, professor aan de Uppsala-universiteit in Zweden. ,,Bovendien is het houden van een hond een goede motivatie voor fysieke activiteit, wat een belangrijke factor is voor mentale gezondheid.”
Er is nu meer onderzoek nodig om zekerheid te verwerven over een eventueel causaal verband, voordat honden worden voorgeschreven als preventiemiddel, verduidelijkt Fall. ,,Vanuit het perspectief van dierenwelzijn, dienen enkel mensen die het gevoel hebben dat ze de capaciteit en kennis hebben om een huisdier een goed leven te geven, een hond in huis te nemen”, voegt ze eraan toe.
Verder in het nieuws
-
PREMIUM
Waarom we vooral in de winter terugdenken aan vroeger (en waarom dat goed is)
De feestdagen roepen bij veel mensen nostalgische gevoelens op. We mijmeren bij de kerstboom graag over onze kindertijd. Maar wat is het nut van deze bitterzoete herinneringen? -
PREMIUM
Wat zegt de wetenschap Het aftakelingsproces lamgelegd: in goede gezondheid richting de honderd jaar
We willen allemaal oud worden, maar niemand wil het zijn. We hopen op een wondermiddel tegen het aftakelingsproces. Is dat een reële wens? -
PREMIUM
De wetenschap over ‘Beestjes’: Dronken mensen spreken de waarheid
Pieter Hulst en Gijs Groenteman ontleden om de beurt teksten van Nederlandstalige hits. Ze geven, al dan niet met hulp van de wetenschap, antwoorden op vragen die die nummers oproepen. Deze week: ‘Beestjes’ van Ronnie en the Ronnies (1967). -
PREMIUM
Video Zo los je jouw grootste probleem op
Dagelijks krijgen we in ons leven complexe problemen en dilemma’s voorgeschoteld. De juiste oplossingen kiezen is daarbij van evident belang. Maar hoe doe je dat? -
We dénken onze katten te kennen, maar dat valt vies tegen
We mogen dan wel een kattenminnend land zijn, dat wil niet zeggen dat we begrijpen wat er tussen die puntoortjes zoal omgaat. Uit nieuw onderzoek blijkt dat wij mensen behoorlijk beroerd zijn in het interpreteren van de gezichtsuitdrukking van katten.
-
PREMIUM
Snelles hit Reünie gaat over een fantastisch onderwerp
Pieter Hulst en Gijs Groenteman ontleden om de beurt teksten van Nederlandstalige hits. Ze geven, al dan niet met hulp van de wetenschap, antwoorden op vragen die die nummers oproepen. -
PREMIUM
Waarom ik geïnteresseerd ben in kleine deeltjes? ‘Waar besta jij dan uit?’
Robbert Dijkgraaf kijkt er naar uit: het Gala van de Wetenschap. Morgen zit de Amsterdamse Stadsschouwburg weer bomvol. ,,Ik heb geleerd dat ik geen activist moet zijn.’’ -
Meteorenregen De Monocerotiden komen eraan! Nu maar hopen dat we ze kunnen zien
De Monocerotiden komen eraan! ‘De wát’, vraag je je wellicht af. Juist, de Monocerotiden. Een zwerm meteoren die doorgaans voor weinig vuurwerk zorgt. Dit jaar is dat naar verwachting anders. In de late nacht van donderdag en vroege ochtend van vrijdag zouden er tientallen, zo niet honderden, meteoren te zien moeten zijn. De grootste piek duurt niet veel langer dan 11 minuten. Dus opletten geblazen, want het is voorbij voor je het weet.