Groot feest in Egypte: 22 mummies trekken door de straten naar een nieuw museum
videoHoe verhuis je 22 mummies (koningen en koninginnen) van het ene naar het andere museum? Met een groot evenement, vinden ze in Egypte. Met een buitengewone optocht trokken de dode farao’s (sommige zijn al meer dan 3500 jaar dood) zaterdagavond door de straten van de Egyptische hoofdstad Caïro.
Delen per e-mail
De mummies, waaronder die van Ramses II en Hatsjepsoet, moesten naar een nieuw museum verhuizen. Een ritje van ongeveer 5 kilometer. Het hele gebeuren is live op tv uitgezonden.
Vuurwerk
Voor de ‘gouden parade van de farao’s’ is een heel evenement opgetuigd. Er waren tientallen journalisten aanwezig. Langs de gehele route stonden beveiligers, agenten en nieuwsgierig publiek. Er was zelfs een vuurwerkshow na afloop. De rust van de mummies wordt dus verstoord door de feestelijke tocht, waar talloze praalwagens voor zijn gebruikt.
De mummies lagen al meer dan een eeuw in het Egyptisch Museum in de binnenstad van Caïro, maar krijgen nu een nieuwe verblijfplaats: het Nationaal Museum van Egyptische beschaving (NMEC).
Lees verder onder de afbeelding.
Vloek van de mummie
In chronologische volgorde opende farao Seqenenre Taa (16e eeuw voor Christus), bijgenaamd ‘de dappere’, de optocht, die werd afgesloten door Ramses IX (12e eeuw voor Christus). Tot de beroemdste mummies behoren die van Hatsjepsoet en Ramses II. Hatsjepsoet’s regering van ongeveer twintig jaar (1479-1458 voor Christus) werd gekenmerkt door een groei van de handel. Ramses II, een grote krijgerkoning en een van de machtigste farao’s, regeerde 67 jaar (1301-1236 voor Christus).
Op sociale media is kritiek op het vervoeren van de overleden heersers. Sommige Egyptenaren zijn bang voor ‘de vloek van de mummie’, omdat zij uit hun rust worden verstoord. Het land heeft al een roerige week achter de rug. Het belangrijke Suezkanaal raakte geblokkeerd door een containerschip, wat leidde tot logistieke problemen wereldwijd. Verder was er nog een dodelijk treinongeluk met 18 doden in het zuiden van Egypte. Ten slotte stortte in Caïro een gebouw in: 25 mensen overleefden dat niet.
De ‘vloek van de farao’ kwam in de jaren twintig van de vorige eeuw ook ter sprake na de ontdekking van de graftombe van Toetanchamon, gevolgd door de dood van leden van het team van archeologen die als mysterieus werd beschouwd.
Het Nationaal Museum van de Egyptische beschaving ligt in het zuiden van Caïro. Het zal op 4 april de deuren openen, maar de mummies zullen pas vanaf 18 april te zien zijn. Ze zullen er in betere omstandigheden bewaard en tentoongesteld kunnen worden dan in hun huidige verblijfplaats, waar ze in een kleine zaal stonden opgesteld.
Directeur-generaal Audrey Azoulay van de werelderfgoedorganisatie UNESCO noemde in Caïro de verhuizing van de mummies ‘het hoogtepunt van een lang proces om ze beter te conserveren en tentoon te stellen’. UNESCO heeft daaraan bijgedragen.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Laatste witte giraffe ter wereld krijgt bescherming tegen stropers
Het is nog de enige witte giraffe die voor zover bekend op aarde leeft: een mannetje in een Keniaans natuurreservaat. Maar er zijn zorgen. In maart werden twee soortgelijke giraffes gedood. Daarom is het mannetje nu uitgerust met een gps-tracker. -
Japan wil geboortecijfer opkrikken via kunstmatige intelligentie
Het geboortecijfer in Japan daalt jaar na jaar. De geboortecijfers moeten omhoog en daar moet technologie bij helpen, zo concluderen de Japanse autoriteiten. De regering wil het dalende geboortecijfer in het land opkrikken door te investeren in artificiële intelligentie. -
Vrees voor resistente malariavariant groeit in Afrika
De vrees groeit in Afrika dat malariavarianten resistent worden voor medicijnen. Wetenschappers hebben donderdag voor het eerst bewijs gerapporteerd van de impact van de mutaties van de parasiet die verantwoordelijk is voor de ziekte. -
Perseverance maakt eerste ritje op Mars
Het verkenningsvoertuig Perseverance heeft succesvol voor het eerst een stukje gereden op Mars. De robotjeep van het Amerikaanse ruimtevaartagentschap NASA legde enkele meters af. Via Twitter verspreidde NASA beelden van de bandenafdruk op de oppervlakte van de rode planeet. -
PREMIUMWat zegt de wetenschap
Heftige beelden, extreme koppen: en toch klikken we er massaal op
Wie bij het scrollen op een nieuwssite een extreme nieuwskop ziet met een heftige foto van een gewonde, heeft een grote neiging hierop te klikken. Hoe komt dat?
-
Defensie vindt stoffelijke resten van Britse soldaat uit Tweede Wereldoorlog
Defensie heeft in het dorpje Bemmel (Gelderland) de stoffelijke resten geborgen van een Britse soldaat. De man is in de Tweede Wereldoorlog overleden. Het is de tweede keer in een maand dat menselijke resten uit de oorlog zijn gevonden. -
PREMIUMWAT ZEGT DE WETENSCHAP
Weg met intro's en lange gitaarsolo’s: streamen verandert ons luistergedrag én de muziek
Uit Amerikaans onderzoek blijkt dat intro’s van popmuziek 78 procent korter zijn geworden sinds de jaren 80. De luisteraar mag niet te snel wegzappen. -
PREMIUMVideo
IJsberg A68 (twee keer zo groot als Luxemburg) bedreigt al het zeeleven
IJsberg A68 boezemt wetenschappers angst in. Zij willen weten hoeveel schade de enorme ijsmassa aanricht in cruciaal natuurgebied van de Zuidpool.