Volledig scherm
Op de plaats van 's mans hoofd rust een 300 kilo zwaar stuk steen © EPA

Dramatische ontdekking: man zonder hoofd gevonden in vulkaanstad Pompeï

Onderzoekers hebben bij opgravingen in de verwoeste stad Pompeï, die in 79 na Christus onder as en stenen uit de vulkaan de Vesuvius werd bedolven, een onthoofd lichaam aangetroffen.

Volledig scherm
Antropoloog Valeria Amoretti bij het skelet van de in het jaar 79 omgekomen man. © AP

Het gaat om resten van een man die vermoedelijk zo'n 35 jaar oud was toen hij stierf, Archeologen vermoeden dat de man naar de uitbarsting keek toen hij werd geraakt door een stuk steen van 300 kilo. Daardoor verloor hij zijn hoofd, bericht persbureau ANSA.

Een verwonding aan het been van de man zou het onmogelijk hebben gemaakt tijdig te vluchten voor het natuurgeweld. De leider van de opgraving bij de oude Romeinse stad, Massimo Osanna, noemde de vondst 'dramatisch en uitzonderlijk'.

Wedstrijdpaard

Eerder deze maand werden bij opgravingen in de antieke stad een paardenstal en de overblijfselen van een renpaard gevonden. De afdruk die het dier achterliet doet vermoeden dat het om een volbloed ging die bij wedrennen werd gebruikt en niet als lastdier functioneerde. 

Het stallencomplex maakt deel uit van een villa aan de noordelijke kant van de stad. Bij de blootlegging van de woning kwamen ook keukengerei en een houten bed aan het licht. Grote delen van het gebied moeten echter nog worden uitgegraven.

Volledig scherm
Archeologen vermoeden dat de man naar de uitbarsting keek toen hij werd geraakt door een stuk steen van 300 kilo en zijn hoofd verloor. © AP
Volledig scherm
Een verwonding aan het been van de man zou hem hebben belet een veilig heenkomen te zoeken tijdens de uitbarsting. © EPA