Volledig scherm
PREMIUM
© Shutterstock

De wetenschap over de winterslaap: ‘Wellicht gaan we er ziektes mee oplossen’

videoIn de zomer keihard doorgaan, en zodra het koud wordt, even de boel de boel laten. Rust. Voor velen aanlokkelijk, maar het lijkt nog toekomstmuziek.

Als mens in winterslaap gaan, het klinkt misschien gek, maar professor Rob Henning (Rijksuniversiteit Groningen) is ervan overtuigd dat het kan. ,,Als je naar zoogdieren kijkt, zie je dat winterslaap bijna in elke klasse en op elk continent voorkomt. Dat suggereert sterk dat het een algemene eigenschap van dieren is. We moeten alleen uitvinden waar de juiste knop zit.’’ Helemaal in winterslaap gaan is vooralsnog toekomstmuziek, maar volgens Henning kunnen we wel veel leren van winterslapers.

  1. Groepen hitsige dolfijnstieren zingen op ‘boyband-achtige’ manier om vrouwtje te lokken

    Groepen hitsige dolfijn­stie­ren zingen op ‘boy­band-achtige’ manier om vrouwtje te lokken

    Wetenschappers van de universiteit van Bristol in Groot-Brittannië hebben ontdekt dat groepen dolfijnmannetjes regelmatig op een ‘boyband-achtige’ manier harmonieus en synchroon geluidjes maken, waarmee ze met succes vrouwtjes lokken. De samenzang van de zeezoogdieren wordt door de experts vergeleken met de vocalen van groepen als ‘N Sync, Take That, One Direction en The Backstreet Boys. ‘Ook die zorgen met hun manier van zingen voor een ‘magnetisch effect op vrouwen’.
  2. Felle komeet scheert ‘rakelings’ langs de aarde: ‘Absurd maar ongevaarlijk’

    Felle komeet scheert ‘rakelings’ langs de aarde: ‘Absurd maar ongevaar­lijk’

    Astronomen kijken reikhalzend uit naar de komst van een extreem heldere komeet die de komende weken met name ‘s nachts en bij onbewolkt weer goed te zien zal zijn boven het noordelijk halfrond. De eind december ontdekte komeet met de wetenschappelijke naam C/2019 Y4 (Atlas) is de afgelopen tijd steeds feller geworden en heeft volgens de jongste berekeningen een gigantische verlichte atmosfeer half zo groot als onze zon.