Volledig scherm
PREMIUM
© Hollandse Hoogte / Eyevine /Thinkstock/AD Fotobewerking

De mensheid kan niet naar Mars verhuizen

INTERVIEW,,Wees zuinig op de aarde. Het is het enige ruimteschip dat we hebben’’, waarschuwt Martin John Rees. In zijn boek Over de toekomst neemt de Britse sterrenkundige ons mee in de wereld van morgen.

Martin John Rees oogt klein voor een man waarin zoveel kennis en visie zit samengebald. Maar alleen de enorme beige bank in zijn riante woonkamer in Cambridge is hem enkele maten te groot. De astronoom en astrofysicus (76) reist met speels gemak door de tijd, door het heelal. Met een snelheid die nauwelijks is bij te benen.

Lord Rees Baron of Ludlow (zijn ‘deftige naam’) is een zeer gerespecteerd wetenschapper die sinds de jaren ‘60 een belangrijke bijdrage levert aan de sterrenkunde. In ruim 500 onderzoeksverslagen heeft hij de mensheid meer begrip bijgebracht over onze kosmos. Over het begin van het heelal, over de vorming van sterrenstelsels, donkere materie en de mogelijkheid van een ‘multiverse’, meer dan één heelal.

  1. Schatrijke Arabier laat voor drinkwater ijsberg van Zuidpool naar emiraat slepen

    Schatrijke Arabier laat voor drinkwater ijsberg van Zuidpool naar emiraat slepen

    Abdulla Alshehi, een zakenman uit de Verenigde Arabische Emiraten (VAE), heeft een plan ontwikkeld om een ijsberg vanaf de zuidpool naar het emiraat Fujairah te laten slepen. Het bevroren megablok – 2 kilometer lang, 500 meter breed, 400 meter hoog en nog eens 600 meter onder de zeespiegel – moet het golfstaatje van vers drinkwater voorzien. Eind dit jaar begint een test met een kleine ijsberg die met een schip naar Kaapstad in Zuid-Afrika of anders Perth in Australië zal worden getrokken. Kosten van die proef: een slordige 62 miljoen euro.