Heb je nu af en toe al het idee dat er te weinig uren in een dag zitten? Dan moet je blij zijn dat je niet 1,4 miljard jaar geleden leefde. Amerikaanse wetenschappers hebben namelijk ontdekt dat we er in de loop der tijd ruim vijf uur bij hebben gekregen omdat de aarde langzamer is gaan draaien.
Karolien Koolhof
De wetenschappers gebruikten een combinatie van bestaande theorie en sporen in eeuwenoude rotsen om aan te tonen dat de aarde 1,4 miljard jaar geleden iedere 18 uur en 41 minuten om zijn as draaide. Ruim vijf uur sneller dan tegenwoordig dus. Ze publiceerden hun bevindingen in Proceedings of the National Academy of Sciences.
Het verschil wordt veroorzaakt door de maan, die ieder jaar zo'n vier centimeter verder van ons vandaan komt te staan. Dit vertraagt de rotatie van de aarde. Die vertraging is geleidelijk aan ontstaan en ging met duizendsten van seconden per jaar. En hij duurt nog steeds voort, wat betekent dat we er ieder jaar nog steeds een fractie van een seconde bij krijgen.
Onderzoeker en professor Stephen Meyers van de University of Wisconsin – Madison: ,,Terwijl de maan zich van ons af beweegt, gedraagt de aarde zich als een kunstschaatser die vertraagt terwijl hij zijn armen uitstrekt." Hier komt overigens uiteindelijk wel een einde aan. Op een gegeven moment zal de maan stabiel blijven op een punt waarbij de helft van de aarde hem nog kan zien en de andere helft nooit meer.
Terwijl de maan zich van ons af beweegt, gedraagt de aarde zich als een kunstschaatser die vertraagt terwijl hij zijn armen uitstrekt
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.