Volledig scherm
PREMIUM
© Pim Ras Fotografie

Cardioloog zet zich in voor vrouwen: Man kan beter met stress omgaan

zomeruniversiteit deel 5De knapste koppen van Nederland vertellen deze zomer over de ontwikkelingen in hun vakgebied. En wat je er in elk geval van moet weten. Vandaag: Angela Maas (61). Ze is cardioloog in het Radboudumc in Nijmegen en de eerste hoogleraar Cardiologie voor vrouwen in Nederland. ,,Vrouwen met hartproblemen voelen zich inmiddels vaker begrepen. Maar we zijn er nog niet.”

PASPOORT
Naam: Angela Helena Elisabeth Maas
Geboren: 9 augustus 1956, Utrecht
Loopbaan: Angela Maas studeerde medicijnen in Groningen en werkte in het St. Antonius ziekenhuis in Nieuwegein, het Rijnstate Ziekenhuis Arnhem/Velp en de Isala Klinieken in Zwolle. In 2003 was zij de eerste in ons land met cardiologische spreekuren, specifiek voor vrouwen. In 2012 werd ze hoogleraar Cardiologie voor vrouwen in het Radboudumc.
Ze is gehuwd en heeft twee zonen.

,,Het was in 1991 - ik was een paar jaar cardioloog - toen een vrouwelijke patiënt tijdens het spreekuur kwaad op mij werd. Ze sloeg met haar hand op tafel en zei: ‘Waarom zegt u niet wat ik mankeer? U kunt maar niks vinden, maar ik heb wel klachten.’

Die klap op mijn bureau maakte mij letterlijk wakker, raakte me echt. Inderdaad - wat wist ik van vrouwen met hartproblemen?

Ik was opgevoed en opgeleid met het mannenmodel van de hartpatiënt. Leerde dat vrouwelijke patiënten rare klachten hadden. Dat hun fietsproeven afweken, maar dat er vervolgens niets in de kransvaten was te zien. Vrouwen ‘klopten’ nooit, zal ik maar zeggen. Ik had er op dat moment vrede mee. Het was gewoon zo.