Cannabis als medicijn tegen corona? ‘Ik betwijfel het echt’
videoBeschermen bestanddelen van de cannabisplant tegen besmetting met het coronavirus? Een Amerikaanse studie suggereert van wel. Maar hoogleraar Renger Witkamp twijfelt of het echt werkt. ,,Tussen dit onderzoek en een effectief medicijn tegen corona zitten nog ontzettend veel stappen.”
Onderzoekers van de universiteit van het Amerikaanse Oregon ontdekten tijdens een studie in het laboratorium dat twee componenten van hennep, CBGA en CBDA, kunnen voorkomen dat het coronavirus gezonde cellen binnendringt. ,,Deze componenten, die oraal kunnen worden ingenomen, hebben het potentieel een infectie met het coronavirus te voorkomen en behandelen”, zei de Amerikaanse onderzoeker Richard van Breemen dan ook.
Klinkt mooi, maar een paar korreltjes zout zijn hierbij wel op hun plaats, waarschuwt Renger Witkamp, hoogleraar voeding en farmacologie aan de universiteit van Wageningen. ,,Dat iets in een reageerbuisje werkt, wil niet zeggen dat het in een menselijk lichaam hetzelfde effect heeft”, zegt hij.
Vele duizenden stoffen
Volgens Witkamp zijn er de afgelopen twee jaar vele duizenden stoffen in het laboratorium getest op mogelijke werking tegen het coronavirus. ,,En vaak zie je dan ook een effect. Daarom is er een lange wachtlijst van stoffen die aangeboden worden voor vervolgonderzoek. Ik sluit niet uit dat er heel af en toe iets tussen zit dat echt werkt. Maar áls het in dit geval al werkt, zitten er tussen dit onderzoek en een effectief medicijn tegen corona nog ontzettend veel stappen.”
Bovendien vraagt Witkamp zich af of de concentraties CBGA en CBDA die nodig zijn om eventueel effect te kunnen hebben tegen corona via een oraal medicijn überhaupt bereikt kunnen worden. ,,De onderzoekers stellen van wel, maar ik betwijfel het echt.”
Niet in de joint
De hoogleraar moet mensen die hopen in de toekomst al blowend bescherming tegen corona op te bouwen sowieso teleurstellen. ,,Het gaat bij het onderzoek om bestanddelen uit de hennepplant die niet in de uiteindelijke joint zitten.”
De betreffende stoffen bonden zich in het laboratorium aan uitsteeksels van eiwitdelen op het coronavirus en blokkeerden een stof die de ziekteverwekker gebruikt om mensen te infecteren. De Amerikaanse wetenschappers deden laboratoriumtesten met de alfa- en bètavariant van het virus, maar denken dat het positieve effect ook optreedt bij nieuwere coronavarianten.
Bekijk hier onze video’s over het coronavirus:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Rapport: Geen enkel land haalt WHO-richtlijnen voor schone lucht
Geen enkel land voldoet aan de standaard voor luchtkwaliteit die de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) in september 2021 opstelde, blijkt dinsdag uit een rapport van het Zwitserse bedrijf IQAir, dat op basis van tienduizenden meetstations wereldwijd de luchtkwaliteit in de gaten houdt. -
Dino’s stierven uit in de lente: “Was op een gevoelig moment”
De meteoor die 66 miljoen jaar geleden bijna alle niet-vliegende dinosauriërs uitroeide, stortte op de aarde neer in de lente. Dat blijkt uit het groei- en eetpatroon van vissen die meteen na de meteoorinslag stierven. “We konden het duidelijk zien bij röntgenfoto’s van enkele fossiele steuren”, zegt de Belgische onderzoeker Koen Stein. -
Ruimtetelescoop James Webb, opvolger Hubble, komt maandag aan op werkplek
De bestemming is bijna bereikt voor de nieuwe ruimtetelescoop James Webb. Ongeveer een maand na zijn lancering, met ongeveer 1,5 miljoen kilometer op de teller, komt hij maandag aan op zijn werkplek. Daar moet de telescoop de komende jaren het heelal in beeld brengen. En als de missie over vele jaren voorbij is, blijft hij waarschijnlijk nog lange tijd in die omgeving rond de zon draaien. -
De zin en onzin van een digitaal notitieblok
Ze duiken steeds vaker op, digitale notitieblokken: tablets puur om aantekeningen op te maken. Waarom kan dit handiger zijn dan pen en papier? -
PREMIUMWetenschap
De hoogte in met ui, wortel en tomaat: verticale landbouw is zuinig met ruimte en water
Verticale landbouw is het telen van de toekomst. In gestapelde kweeklagen in bijvoorbeeld fabriekshallen kunnen ook in de stad gewassen worden geteeld.
-
Verre planeet in ander zonnestelsel heeft de vorm van een rugbybal
In een ver stelsel staat een planeet die niet rond is, zoals de aarde, maar die de vorm van een rugbybal heeft. De planeet heeft die ongebruikelijke vorm hoogstwaarschijnlijk door de kracht van de ster waar hij omheen draait, melden de Europese ruimtevaartorganisatie ESA en de universiteit van Bern in Zwitserland. -
VRAAG & ANTWOORD
‘Mag je autorijden met een koptelefoon op?’
‘Ik zie steeds meer mensen met een koptelefoon op achter het stuur van hun auto zitten’, schrijft lezer Hendrik de Groot in de wekelijkse vraag & antwoord-rubriek van onze autoredactie. ‘Ik heb het idee dat deze mensen de geluiden van buitenaf missen en daardoor niet goed kunnen reageren bij noodsituaties. Is dit niet verboden?’ -
PREMIUM
De rentes gaan weer omhoog, wat betekent dat voor ons spaargeld?
De tijd van negatieve rentes lijkt voorbij. Wereldwijd moet weer betaald worden voor geleend geld. Wie profiteert daarvan en wie betaalt de rekening? Vier vragen over de stijgende rente.