Volledig scherm
PREMIUM
© Giphy

Bang voor spinnen? Binnen 2,5 uur kun je van die angst af zijn

Dit zegt de wetenschapVan de zeshonderd spinnensoorten in Nederland is er niet één gevaarlijk voor mensen. Toch weten de kleine beestjes velen bang te maken. Hoe komt dat?

Acht spichtige pootjes die de huid kietelen en over de arm naar boven kruipen. De gedachte alleen al bezorgt veel Nederlanders een paniekaanval. Hoewel de meeste spinnen ongevaarlijk zijn, jagen ze een hoop mensen angst aan.

„Dat komt omdat we spinnen associëren met viezigheid”, verklaart Peter de Jong, hoogleraar experimentele psychopathologie aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij doet onderzoek naar irrationele angsten, zoals spinnenfobie, en helpt mensen ervanaf te komen. „Ze laten slordige webben achter en verschuilen zich in stoffige ruimtes, zoals kelders en schuren.”

  1. Schatrijke Arabier laat voor drinkwater ijsberg van Zuidpool naar emiraat slepen

    Schatrijke Arabier laat voor drinkwater ijsberg van Zuidpool naar emiraat slepen

    Abdulla Alshehi, een zakenman uit de Verenigde Arabische Emiraten (VAE), heeft een plan ontwikkeld om een ijsberg vanaf de zuidpool naar het emiraat Fujairah te laten slepen. Het bevroren megablok – 2 kilometer lang, 500 meter breed, 400 meter hoog en nog eens 600 meter onder de zeespiegel – moet het golfstaatje van vers drinkwater voorzien. Eind dit jaar begint een test met een kleine ijsberg die met een schip naar Kaapstad in Zuid-Afrika of anders Perth in Australië zal worden getrokken. Kosten van die proef: een slordige 62 miljoen euro.