Astronauten van ISS zien hém vliegen: Kerstman vanuit de ruimte gespot

videoTraditiegetrouw wordt de komst van de Kerstman in de Verenigde Staten aangekondigd door NORAD, de militaire organisatie die het luchtruim boven Amerika in de gaten houdt. Vanuit een bunkercomplex, uitgehouwen in de bergen van de staat Colorado, worden alle vliegbewegingen gevolgd. Ook die van de bebaarde kindervriend. Dit jaar krijgt NORAD buitenaardse hulp in de vorm van de astronauten aan boord van het internationale ruimtestation ISS.

1500 vrijwiligers staan klaar om het spelletje mee te spelen en jonge bellers te woord te staan
Volledig scherm
1500 vrijwiligers staan klaar om het spelletje mee te spelen en jonge bellers te woord te staan © AP

De jaarlijkse traditie om de vliegroute van de Kerstman en zijn rendieren door te geven begon in 1955 als grap. Winkelketen Sears plaatste een advertentie waarin klanten werden uitgenodigd via een directe lijn te bellen met Santa Claus. Het nummer bleek een hotline naar het North American Aerospace Defense Command.

Geconfronteerd met een jongetje dat naar de basis belde en naar de Kerstman vroeg, speelde de officier van dienst het spelletje mee. Kolonel Harry Shoup belde zelf naar een lokale omroep en meldde dat hij een vreemd vliegend voorwerp had gezien. Zijn mannen kregen de opdracht informatie te geven over de vliegroute.

Speciale website

Sindsdien houdt NORAD op 24 december de bezorging van kerstcadeautjes nauwlettend in de gaten. De route die de Kerstman volgt, wordt weergegeven op een speciale website en via Twitter. 1500 vrijwilligers staan de militairen bij om alle brieven en telefoontjes van kinderen te beantwoorden.

Hoewel NORAD zelf elk stukje ruimtepuin in de buurt van de aarde bewaakt, kan een beetje hulp geen kwaad. Zeker niet vanaf een hoogte van 400 kilometer. Vanuit het ISS kondigde de Amerikaanse astronaut Andrew Morgan vanmiddag aan dat de arrenslee boven India was gespot.

‘Boven India gezien’

,,We hebben kunnen zien dat de Kerstman momenteel over India reist!’’ liet de gewichtsloze Morgan op een video vanuit het ruimtestation weten. Kort ervoor was de Kerstman boven Rusland waargenomen, nadat hij kinderen in Australië, Thailand en China had verrast.

NORAD is blij met de hulp vanuit de ruimte. ,,Het station ligt 400 kilometer boven de aarde en geeft astronauten een ideaal observatiepunt om de Kerstman te volgen tijdens zijn reis rond de wereld’’, aldus de luchtleiding in Cheyene Mountain. De astronauten werden bedankt voor de ‘unieke samenwerking’.

Alle telefoontjes over de Kerstman beantwoorden is een hele onderneming
Volledig scherm
Alle telefoontjes over de Kerstman beantwoorden is een hele onderneming © NORAD/Staff Sgt. Alexandra Longfellow
Op monitors in de speciale Kerstman-trackingsruimte van NORAD wordt de route van de Kerstman gevolgd
Volledig scherm
Op monitors in de speciale Kerstman-trackingsruimte van NORAD wordt de route van de Kerstman gevolgd © AP
 1. Felle komeet scheert ‘rakelings’ langs de aarde: ‘Absurd maar ongevaarlijk’

  Felle komeet scheert ‘rakelings’ langs de aarde: ‘Absurd maar ongevaar­lijk’

  Astronomen kijken reikhalzend uit naar de komst van een extreem heldere komeet die de komende weken met name ‘s nachts en bij onbewolkt weer goed te zien zal zijn boven het noordelijk halfrond. De eind december ontdekte komeet met de wetenschappelijke naam C/2019 Y4 (Atlas) is de afgelopen tijd steeds feller geworden en heeft volgens de jongste berekeningen een gigantische verlichte atmosfeer half zo groot als onze zon.
 2. Experts ontdekken bacterie die zich kan voeden met giftig plastic

  Experts ontdekken bacterie die zich kan voeden met giftig plastic

  Wetenschappers hebben een bacterie ontdekt die zich voedt met de nu nog onafbreekbare kunststofsoort polyurethaan: een materiaal dat op grote schaal wordt gebruikt voor auto-interieurs, sportschoenen, luiers, keukensponzen, matrassen, verf en schuimisolatie. Het spul wordt meestal naar de vuilstort gebracht omdat het extreem lastig te recyclen is. De Duitse experts die de microscopisch kleine ‘plasticvreter’ traceerden, spreken van een doorbraak op het gebied van afvalverwerking.
 1. ‘Unieke’ afdruk gevonden van 555 miljoen jaar oude voorloper mensen: wormpje kleiner dan rijstkorrel

  ‘Unieke’ afdruk gevonden van 555 miljoen jaar oude voorloper mensen: wormpje kleiner dan rijstkor­rel

  Een team wetenschappers heeft in een kalksteenformatie in het zuiden van Australië fossiele afdrukjes gevonden van een nog onbekend, piepklein wezentje dat vermoedelijk 555 miljoen jaar geleden een organisme was waaruit de mens zou kunnen zijn ontstaan. Het druppelvormige ‘wormpje’ is ongeveer zo groot als een halve rijstkorrel en heeft een duidelijke voor- en achterkant. De naam van het dier is Ikaria Wariootia, genoemd naar een monument vlakbij de vindplaats.
 2. Politie neemt oudheden in beslag bij Tefaf, maar hoe komen illegale objecten daar terecht?
  PREMIUM

  Politie neemt oudheden in beslag bij Tefaf, maar hoe komen illegale objecten daar terecht?

  Op de internationale kunstbeurs Tefaf in Maastricht zijn onlangs twee kunststukken in beslag genomen. De oudheden, een Romeins hoofd van Apollo en een Egyptische vaas, zijn mogelijk illegaal opgegraven, zo meldt NRC. De vraag rijst of er niet veel meer onderzoek moet worden gedaan naar de verzamelgeschiedenis van archeologische vondsten voor ze worden gepresenteerd op bijvoorbeeld een beurs.