Afrika droogt uit met dank aan het Westen

VideoJeannette den Boer en Stefan Coppers reizen voor de videoserie Waterlanders de wereld over om te ervaren hoe klimaatverandering het dagelijks leven elders op aarde nu al ontregelt. Deze week Kenia: het land dat zich voelt als een longkankerpatiënt die nooit een sigaret heeft aangeraakt.

,,Afrika heeft geen schuld aan de klimaatverandering, maar wij voelen de consequenties het hardst”, zegt Charles Leshore, projectleider van de Afrikaanse gezondheidsorganisatie Amref Flying Doctors. De Keniaan wikkelt er geen doekjes om: ,,De westerse landen, de rijke landen moeten iets doen. Zij hebben dit veroorzaakt.“

Zijn smeekbede lijkt niet ongegrond. Als je denkt de beelden van droge en hongerige Afrikanen wel gezien te hebben, berg je dan maar want Afrika droogt, volgens een rapport van de Verenigde Naties (VN) compleet uit. Het hele gebied ten zuiden van de Sahara verwoestijnt in ongekend tempo. Dit is het leefgebied van een miljard mensen, ongeveer 60x zo groot als Nederland.

Beekjes

,,Wij hadden hier water. Niet veel, maar kleine beekjes bij ons dorp. Daar konden we wat gewassen mee verbouwen, ons vee mee voeren en zelf van drinken. Maar die beekjes zijn er niet meer,” vervolgt Leshore.

Het tekort aan water ontwricht hele dorpen. Mannen zijn vaak weken onderweg om hun uitgemergelde vee elders te laten drinken. Vrouwen blijven achter in de dorpen waar ze een dagtaak hebben aan het halen van water; 10 kilometer lopen voor het verkrijgen van een 20 liter slootwater is geen uitzondering. Dagelijks wel te verstaan.

De consequentie daarvan is dat veel van deze vrouwen met het volbrengen van deze dagtaak verdere scholing of ontwikkeling wel kunnen vergeten. Leshore: ,,De vrouwen en kinderen in Afrika dragen de last van de klimaatverandering.’’

Ver van ons bed?

De verwoestijning in Afrika breidt volgens het rapport van de VN al uit naar Spanje, maar voor Noord Europa lijken die consequenties van de klimaatverandering nog ver weg. Of toch niet?

Volgens datzelfde rapport zullen binnen 30 jaar 200 miljoen mensen het verdroogde rampgebied willen verlaten en richting Noord Afrika en Europa komen. Beste optie om die stroom tegen te gaan en te zorgen dat deze mensen in hun gebied kunnen blijven wonen, is dat het westen zo snel mogelijk ‘stopt met roken’. Alleen dan is er nog hoop voor de patiënt Afrika.

Volledig scherm
Waterlanders © AD