Volledig scherm
PREMIUM
© shutterstock

1 op de 10 lijdt aan slapeloosheid: ‘Bijslapen is een fabeltje’

De knapste koppen van Nederland vertellen deze zomer over ontwikkelingen in hun vakgebied in de Zomeruniversiteit. Vandaag deel 3: Hoogleraar Eus van Someren (59) heeft maar één passie: slapeloosheid doorgronden. Al moet hij er zijn eigen slaap voor opofferen, hij wil de stoornis, waaraan 10 procent van de Nederlanders lijdt, kunnen behandelen. ,,Bijslapen? Dat is een fabeltje.’’

‘Hoe ik vannacht heb geslapen? Mmm, even denken. Ik ging tegen twaalven naar bed en sliep lastig in - zo rond kwart voor een. Om twee uur was ik klaarwakker. Ik heb een poosje gelezen en viel weer in slaap tot de wekker om kwart over zeven ging.

Maar ho - ik bestudeer slapeloosheid niet omdat ik zelf een lichte slaper ben. Het voordeel is dat ik weet wat slecht slapen is. Niet altijd als mensen met zware slapeloosheid, maar ik begrijp waar ze het over hebben.

  1. Waarom zeggen alle psychiaters ‘ja’ tegen mdma?
    Video

    Waarom zeggen alle psychia­ters ‘ja’ tegen mdma?

    Mdma is al jaren de populairste partydrug in Nederland. Ondanks dat het op de opiumlijst staat, zien wetenschappers ook de medische potentie. De positieve effecten van mdma - het maakt je socialer en minder geremd - zouden namelijk ook kunnen helpen bij de behandeling van psychiatrische stoornissen. Psychofarmacoloog Kim Kuypers (Universiteit Maastricht) onderzoekt dit. ,,De sociale effecten van mdma zou de gesprekken tussen patiënt en psychiater ten goede kunnen komen.”