Zo zit je nooit meer met je mond vol tanden tijdens een sollicitatiegesprek
Op zoek naar nieuw werk? Je bent in tijden van corona helaas niet de enige. Opnieuw beginnen kan lastig zijn, zeker als je lang niet meer hebt hoeven solliciteren. In deze reeks helpt trainer en auteur Mirjam Wiersma jou om je sollicitatieskills weer helemaal up-to-date te maken. Vandaag deel twee: kies je focus.
Delen per e-mail
Of je nu gaat videobellen of een live gesprek gaat doen: het is een misverstand dat je als sollicitant een speelbal bent. Ja, jij zult veel vragen beantwoorden. En nee, ik ga hier niet verkondigen dat jij als sollicitant de vragen zou moeten gaan stellen. Of de vragen wel aanhoren, maar ze vervolgens niet beantwoorden en je spreektijd gebruiken om – in goede politieke traditie – je eigen verhaal door te duwen. Dat wekt irritatie op. Maar je kunt wel degelijk sturen en toch echt de vragen beantwoorden. We kijken wat daar voor nodig is.
Jouw impact
Je weet niet welke vragen er precies gesteld worden, daar kom je pas tijdens het sollicitatiegesprek achter. Gek genoeg heb je die vragen ook niet echt van tevoren nodig. Tennisicoon Arthur Ashe zei het al: ,,Een belangrijke sleutel tot succes is zelfvertrouwen. Een belangrijke sleutel tot zelfvertrouwen is voorbereiding.” Doe een figuurlijke stap naar achter. Kijk naar de vacature. Wat zijn de drie belangrijkste punten - je focus points - die van jou de ideale kandidaat maken?
Wat zijn de drie belangrijkste punten - je focus points - die van jou de ideale kandidaat maken?
Op de borst kloppen
En hoe kun je die punten onderbouwen? Ik zie wel eens cv’s voorbijkomen met bovenaan een rijtje eigenschappen: ‘Doorzetter’, ‘Teamplayer’, ‘Creatief’. Tja, denk ik dan: dat kan iedereen wel van zichzelf zeggen. In Nederland zijn we ook niet zo gecharmeerd van mensen die zichzelf op de borst kloppen. Een werkervaring delen en daarmee ‘aantonen’ dat je een bepaalde eigenschap hebt komt een stuk sympathieker over.
Actie 1: Kies je drie focus points
Begin met kijken naar je eigen sterke kanten. Wat zijn jouw sterkste troeven op werkgebied?
Actie 2: Maak een lijst met je zakelijke successen
Waar word je blij van? Waar ben je trots op? Schrijf dat op met voorbeelden van wanneer dat was en hoe dat ging. Met welke ervaringen uit deze lijst kun je het beste je drie focus points ‘bewijzen’?
Actie 3: Oefen met hoe je over je werkervaring vertelt
Bedenk precies wat je met een werkervaring wil illustreren en hoe je dat overbrengt op de toehoorder. Een voorbeeld: je was manager van een team en jullie hebben succesvol een project voltooid. Dan heb je meer dan een keuze. Wil je uitdragen dat je na vele moeilijkheden toch binnen je team voor elkaar hebt gekregen dat je de deadline haalde? Of wil je iets over dat project vertellen omdat jullie een out of the-box oplossing succesvol hebben geïmplementeerd en wil je illustreren hoe je de omstandigheden hebt gecreëerd waarin je team tot bijzondere oplossingen kan komen?
De tekst gaat verder onder de vacaturetool
Mensen vinden het soms lastig om creativiteit te illustreren. Maar je hoeft nog geen kunstenaar te zijn om te bewijzen dat je dat in je hebt. Een tas breien is creatief, maar als jij met een nog niet eerder gebruikte en niet voor de hand liggende oplossing komt voor een acuut probleem op de werkvloer is dat ook creatief.
Heb je weinig werkervaring om over te vertellen? Denk ook eens aan parallellen met vrijwilligerswerk, wat je deed binnen verenigingen of binnen je studie.
‘Voor in je hoofd’
Na deze uitgebreide voorbereiding zitten deze drie focus points en de onderbouwing met werkervaringen ‘voor in je hoofd’. Als je vervolgens je sollicitatiegesprek voert, zul je zien dat je voor een verbluffend groot aantal vragen opeens hiervan iets kan gebruiken. Zo ben je zelf aan de bal, terwijl je wel meebeweegt met je gesprekspartner door de gestelde vragen te beantwoorden.
Mirjam Wiersma is trainer, spreker en auteur van de boeken Zakelijk flirten en Elke werkdag een topdag. Voor deze site schreef ze eerder ook over mini-experimenten om je werkdag leuker en efficiënter te maken.
Jezelf in de schijnwerpers zetten zonder als een blaaskaak over te komen, kan dat wel? Ja hoor, zegt coach Charlotte van ‘t Wout. In deze video legt ze uit hoe precies:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Help het mkb herstellen, zegt ONL-voorzitter: ‘Ze eten nu hun pensioenpotje op’
Hans Biesheuvel, voorzitter van ondernemersorganisatie ONL, vindt dat er meer oog moet zijn voor problemen in het mkb. ,,Zorg dat bedrijven straks kunnen rekenen op coulance bij het wegwerken van schulden.’’ -
Met deze kleine stappen vind je werk waar je écht blij van wordt
Op zoek naar nieuw werk? Je bent in tijden van corona helaas niet de enige. Opnieuw beginnen kan lastig zijn, zeker als je lang niet meer hebt hoeven solliciteren. In deze reeks helpt trainer en auteur Mirjam Wiersma jou om je sollicitatieskills weer helemaal up-to-date te maken. Vandaag deel één: doen wat er echt toe doet. -
Terugkeer naar kantoor? Bij T-Mobile kunnen ze niet wachten
Werkend Nederland staat te popelen om terug te keren naar kantoor. Nog onduidelijk is hoe dat straks zal zijn. Telecombedrijf T-Mobile vraagt zijn medewerkers naar hun wensen. En die mogen over meer meedenken dan alleen de inrichting van werkplekken en het aantal dagen op kantoor. -
Steffan (34): ‘Ik zou het dubbele kunnen verdienen’
Hoeveel verdien je? Dat vragen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Steffan (34) werkt 26,5 uur per week als communicatiemedewerker voor een kunstinstelling. -
PREMIUM
Dit bedrijf gaf personeel ijsvrij onder één voorwaarde: iedereen moet een sneeuwpop maken
Hij liet zijn personeel wel vaker ‘aparte dingen’ doen, maar toen André Wiersma maandag belde met de mededeling dat iedereen ‘ijsvrij’ had, kreeg hij de lachers op zijn hand. De eigenaar van Prefab Twente uit Westerhaar verbond er namelijk een harde voorwaarde aan: iedereen moest een sneeuwpop maken. De werknemers gingen meteen aan de slag.
-
PREMIUMaan de stok
Ze vinden hem gek, maar Paul ziet toekomst in koffie, warme broodjes en water voor het paard
,,Er is hier behoefte aan een kop koffie, een glas melk en water voor het paard’’, zegt de nieuwe eigenaar van het historische koffiehuisje aan de Buurtweg in Wassenaar. Deze week liepen wij met hem mee voor de rubriek Aan De Stok. -
Zo krijg je het minder druk door iets juist níet te doen
We worden bestookt met adviezen om productiever en gelukkiger aan het werk te gaan. Maar wat helpt nu echt? Auteur Mirjam Wiersma experimenteerde een jaar lang met uitkomsten uit onderzoek en tips uit bestsellers. Hier deelt ze een mini-experiment waar ook jij aan mee kan doen. Vandaag: te druk? Doe er iets aan! -
De impact van thuiswerken op je brein: ‘We worden er gewoon niet blij van’
Thuiswerken is here to stay. Veel bedrijven zijn van plan om hun kantoren in de toekomst minder te gaan gebruiken. Maar is al dat thuiswerken eigenlijk wel goed voor ons brein?