Zo word je net zo succesvol als André Rieu
drie lessenKoning van de wals André Rieu staat niet alleen voor uitverkochte zalen, maar bestiert ook zijn eigen miljardenbedrijf. Hoe doet hij dat? Drie lessen om net zo succesvol te zijn als ’s werelds bekendste Maastrichtenaar.
De inmiddels 68-jarige Rieu bouwde zijn onderneming op uit het niets. Werd hij eerst beschimpt om zijn liefde voor de wals, nu is hij een wereldster van formaat met zijn tot in de puntjes verzorgde shows. En alles wat hij doet – concerten, cd’s, dvd’s – doet hij in eigen beheer.
Auteur Johan Nebbeling wijdt een boek aan de lessen die te halen zijn uit het succes van de Maastrichtenaar: Denken als André Rieu. Nebbeling baseerde zich voor zijn boek onder meer op verschillende biografieën, waaronder Rieu, maestro zonder grenzen en tientallen artikelen. ,,Meer nog dan de uitstekende violist en ras-entertainer die hij óók is, is hij bovenal een groot ondernemer en eminent zakenman. De violist, showman en ondernemer André Rieu is iemand van wie we veel kunnen leren.’’ Drie lessen van Rieu:
1. Durf te dromen en droom groots
Toen Rieu zich eind jaren 80 besloot toe te leggen op de wals, was dat een gewaagde keuze. Waar klassieke muziek al een vreemde eend was in de hitparades, werd deze stijl helemaal gezien als hopeloos ouderwets. Maar Rieu had een droom, en hield daar koste wat kost aan vast. De definitieve doorbraak kwam in 1994, toen hij met zijn uitvoering van Sjostakovitsj’ Tweede Wals dertig weken in de Mega Top 50 stond.
Maar daar was hij nog niet klaar. Rieu waagde het in 1995 op te treden tijdens de rust van de Champions League-wedstrijd Ajax – Bayern München, een enorme gok. Zat het voetbalpubliek immer wel te wachten op een intermezzo met klassieke muziek. De fans reageerden razend enthousiast en zongen luidkeels mee. Zijn naam was gemaakt. Een jaar later richtte hij André Rieu Productions Holding BV op, met alle aandelen in handen van hemzelf en zijn vrouw Marjorie Rieu-Kochmann.
In de 30 jaar die volgden, speelde Rieu overal ter wereld. Maar hij is nooit opgehouden met dromen. Een concert op de maan ziet hij ook wel zitten, zo liet hij eens weten.
2. Maak van je medewerkers je familie en behandel hen ook zo
Anno 2018 staat André Rieu aan het hoofd van een bedrijf met een kleine honderd werknemers in vaste dienst, die hij als familie behandelt. Sommigen van hen zijn ook echt zijn familieleden. Hij leidt de onderneming met zijn echtgenote Marjorie en – in toenemende mate – zijn zoon Pierre. Rieu is een family man pur sang en waakt over het welzijn van zijn naaste familieleden en brengt graag zo veel mogelijk tijd met hen door. Daarnaast onderhoudt hij een warme band met zijn orkestleden en andere medewerkers. Wekenlang zijn ze immers onderweg met Rieu op zijn internationale tours. Rieu zorgt ervoor dat zijn muzikanten niet alleen een ‘klik’ hebben met hem, maar ook met zijn muziekkeuze. Spelen in orkest van Rieu heeft voor klassiek-geschoolde musici weinig status. Orkestleden kunnen rekenen op scepsis van collega’s, die de keuze van Rieu zien als een knieval voor de commercie. Toch weet Rieu ze aan zich te binden door een familiaal sfeertje op de werkvloer te scheppen. Elke repetitie wordt begonnen met koffie en taart, er wordt samen gedineerd en er is veel begrip voor persoonlijke omstandigheden. Medewerkers van Rieu blijven vaak jaren, zo niet tientallen jaren voor hem werken.
3. Bereid je goed voor en neem gecalculeerde risico’s
Volgens de werkwijze van Rieu hoort een gokje wagen bij het ondernemerschap. Ondernemen is ook risico’s nemen. Maar risico’s nemen is niet hetzelfde als blind ergens instappen en dan maar hopen dat het goed komt. Voordat Rieu een nieuwe stap waagt, informeert hij zich terdege. Voorbereiding is voor Rieu meer dan het halve werk. De optredens zelf zijn uiteraard ook tot in de puntjes verzorgd, waar Rieu ook optreedt.
Hij leert daarnaast van zijn fouten. Voor tours in het buitenland werkt hij niet – zoals de meeste artiesten dat doen – meer samen met een tourpromotor maar houdt hij alles zelf in de hand. Dat voorkomt onaangename verrassingen, zoals hij die bij een tournee door de Verenigde Staten ondervond. Lokale promotors zijn er taai om mee te onderhandelen en dat kost veel tijd. Reden voor Rieu om te besluiten dat hij het voortaan beter zelf kan regelen. Daarin durft hij risico te nemen. Een succesvol optreden in het buitenland hangt voor Rieu niet alleen af van de directe inkomsten. De tournee door Australië in 2008 was op zich verlieslijdend: de opbouw van het podium alleen al was peperduur doordat er 500 werknemers voor nodig waren. Dit verlies werd echter meer dan gecompenseerd door de latere verkoop van dvd’s, cd’s en merchandising.
Lees de beste artikelen op het gebied van werk en carrière via onze wekelijkse nieuwsbrief!
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Een duurzame hoofddoek? Die bleek onvindbaar, dus ging Janey ze zelf verkopen
Rustige, natuurlijke kleuren. Daarbij voelt Janey Kruit (26) uit Zeist zich het allerbeste. Of het nou gaat om de sfeer van haar interieur, haar naturelle make-up of om haar kleding. Belangrijker nog is een duurzame insteek. Maar een hoofddoek die aan al die voorwaarden voldoet, bleek onvindbaar. En dus stapte de jonge ondernemer in dat gat in de markt. -
Zo zet je gezichtsherkenning en vingerafdrukscanner van je telefoon snel uit
Je smartphone ontgrendelen met je gezicht of vingerafdruk klinkt veilig, maar in geval van nood kan het juist een beveiligingsrisico zijn. Iemand kan onder dwang je gezicht scannen of onopgemerkt je vingerafdruk bemachtigen. Gelukkig kun je dit voorkomen. -
PREMIUMTip van de Baas
Baas Booking.com: 'Ik heb altijd mentors gehad die me verder hielpen'
Wie beter dan de baas weet hoe het werkt op de werkvloer. Hoe je opvalt, wanneer je om meer loon vraagt en wat helpt om verder te komen. Zij geven hún beste tips. Vandaag: Gillian Tans, directeur van Booking.com. -
Tip van de Baas
Topman LinkedIn: 'Het gaat er niet om wat je weet, maar wie jou kent'
Wie beter dan de baas weet hoe het werkt op de werkvloer. Hoe je opvalt, wanneer je om meer loon vraagt en wat helpt om verder te komen. Zij geven hún beste tips. Vandaag: Marcel Molenaar, country manager LinkedIn Benelux. -
Werk jij liever thuis omdat je daar productiever bent? ‘Gaat om meer dan je to-dolijst afstrepen’
Een goede verstandhouding met collega’s, leidinggevenden of klanten maakt je werkdag niet alleen plezieriger, maar zorgt er ook voor dat je meer gedaan krijgt. Mirjam Wiersma, auteur van twee boeken over zakelijk flirten, vertelt hoe je jezelf op de kaart zet en mooie relaties opbouwt met anderen. Deze keer: een intern netwerk.
-
PREMIUM
Goedkoop tanken? Volgende week loont het zelfs om 200 kilometer om te rijden
De brandstofprijzen gaan volgende week in Duitsland zo hard omlaag, dat het prijsverschil met wat je bij een Nederlands tankstation betaalt gigantisch wordt. Vanaf woensdag geldt in Duitsland een adviesprijs van 1,72 euro per liter, minimaal 40 cent minder dan in Nederland. Loont het om daarom naar Duitsland te rijden voor een tankbeurt? -
Voor werk verhuizen naar Curaçao of Aruba: ‘Onthoud dat het er op een eiland anders aan toe gaat’
Na je werkdag op het strand liggen met een cocktail in je hand. Het lijkt een droom, maar op bijvoorbeeld Bonaire, Curaçao en Sint Maarten kan het gewoon. Ook Nederlanders kunnen hier werken. Docent Daniël van der Bilt en accountmanager Kim Lameris van detacheringsbureau TMI leggen uit wat je van tevoren moet regelen. -
Tip van de Baas
Topman Iglo: 'Het is de kunst om op te vallen en te laten zien wat je in huis hebt'
Wie beter dan de baas weet hoe het werkt op de werkvloer. Hoe je opvalt, wanneer je om meer loon vraagt en wat helpt om verder te komen. Zij geven hún beste tips. Vandaag: Niels Bontje, general manager Iglo Nederland.